Dacă ai trecut vreodată printr-o perioadă prelungită de stres, fie la muncă sau în relație, atunci este posibil să fi fost epuizat emoțional. Există câteva simptome ale epuizării emoționale pe care ar trebui să le știi, deoarece această problemă poate avea un impact serios asupra sănătății tale mentale și fizice dacă nu este controlată. Iată cum îți dai seama dacă ești epuizat emoțional!
Simptome care indică faptul că ești epuizat emoțional
Epuizarea emoțională te lasă lipsit de putere. Acest lucru se întâmplă atunci când îți trăiești viața pe pilot automat, fără să a te gândi sau a simți prea mult, acționând ca și cum totul ar fi fost impus de altcineva. Trăiești ca și cum viața ta nu ți-ar aparține și nu îți pasă. Epuizarea emoțională se referă la o stare specifică ce nu include doar simptome fizice de epuizare, cum ar fi oboseala, durerile de cap, dificultățile cu somnul și schimbările de apetit, ci și o experiență psihologică distinctă de neajutorare, frustrare și pierderea speranței.
1. Starea ta de spirit e din ce în ce mai proastă, ești pesimist sau ușor iritabil
Epuizarea emoțională îți poate afecta sănătatea mintală în moduri diferite. Această reacție psihologică la stresul prelungit și acut poate duce la apariția depresiei sau a anxietății, iar unele dintre simptomele sale pot duce indirect la depresie sau anxietate.
De exemplu, problemele cu somnul ne fac vulnerabili la depresie și anxietate.Epuizarea emoțională apare atunci când îți depășești capacitatea de stres și simți că această epuizare îți poate afecta cu adevărat starea de spirit. Lipsa speranței, depresia și iritabilitatea cronică își fac simțită prezența în cazul epuizării emoționale.
2. Te simți detașat emoțional
Dacă te simți detașat emoțional sau nu poți simți nimic, stresul are un impact semnificativ asupra sănătății tale mintale. Epuizarea emoțională reprezintă mai mult decât o zi proastă. Dacă te simți deconectat de ceea ce se întâmplă în jurul tău, te confrunți cu o problemă serioasă.
3. Nu te simți motivat
Epuizarea emoțională poate avea un impact semnificativ asupra motivației tale. Dacă simți o lipsă de entuziasm pentru jobul tău, pentru relații sau pentru proiectele care te încântau, atunci epuizarea emoțională s-ar putea să îți golească rezervele de energie.
4. Simți că nu mai ai nimic de oferit
Simptomele epuizării emoționale implică și senzația de neajutorare, lipsa speranței și senzația că ești blocat. Persoanele care suferă de epuizare emoțională ar putea simți că nu mai au nimic de oferit la muncă sau în relații.
Epuizarea emoțională te poate face să simți că cele mai bune eforturi ale tale nu sunt conforme parametrilor situației tale, așa că te vei simți descurajat și ineficient.5. Ești foarte obosit
Epuizarea emoțională este, prin definiție, drenarea energiei pe mai multe nivele. Persoanele extenuate emoțional s-ar putea simți blocate în diferite circumstanțe, acest nivel al stresului făcându-le extrem de obosite din punct de vedere fizic. Având în vedere că epuizarea emoțională poate avea consecințe grave asupra stării generale de sănătate la diferite nivele, este important să îți dai seama dacă ai probleme cu somnul sau dacă nivelul de energie scade semnificativ în timp. Asigură-te că stai de vorbă cu medicul tău dacă stresul din viața ta începe să te afecteze la nivel fizic.
6. Nu te poți concentra
Ceața mentală este un fenomen des întâlnit în cazul persoanelor epuizate emoțional. Cercetările arată că această problemă poate dăuna semnificativ capacității cognitive și este posibil să apară probleme cu concentrarea, memoria și planificarea.
Dacă ești epuizat emoțional, nu te poți concentra sau gândurile tale nu pot fi controlate. Dacă observi acest lucru, prioritatea ta ar trebui să fie bunăstarea ta. Nimic nu este mai important decât propria persoană. S-ar putea să fii surprins de rezultate dacă începi un proces de transformare. Trebuie să iei decizia de a urma o nouă cale în viața ta.
Posteaza comentariu