Menționată pentru prima dată într-un articol din 1965 de psihoanalistul canadian Elliot James, criza vârstei de mijloc a devenit treptat explicația universală și eticheta atașată schimbărilor care intervin în jurul vârstei de 50 de ani, fiind de multe ori considerată mai degrabă o catastrofă decât o transformare utilă și crearea unui drum spre succes.
De ce s-a propagat o imagine negativă despre criza vârstei de mijloc la femei?
Perioada acestei transformări în plan emoțional și fizic este marcată de nesiguranță, nostalgie, presiunea de a face foarte multe lucruri, dezamăgirea pentru obiectivele care nu au fost atinse, nevoia de a simți că ești în continuare atractivă, depresia sau furia pentru că nu ai ajuns acolo unde credeai că te vei afla când vei împlini vârsta de 50 de ani. Este, de asemenea, perioada în care observi tot mai multe fire de păr alb, riduri, pielea care se lasă ori semnele accentuate de oboseală.
Având în vedere aceste caracteristici, criza vârstei de mijloc la femei a fost asociată cu o reducere dramatică a fericirii, iar specialiștii au observat că sentimentul de mulțumire scade drastic după împlinirea a 46 de ani. Având în vedere aceste lucruri, criza în plan emoțional pare o perioadă gri, de care ar trebui să te temi. Dar oare nu este doar un nou capitol din viața ta pe care trebuie să-l celebrezi?
De ce presupunerile nu sunt adevărate și cum te ajută criza vârstei de mijloc să devii cea mai bună versiune a ta
Deși multe femei se pregătesc cu teamă pentru această etapă, este foarte important să nu te concentrezi exclusiv pe lucrurile negative. Chiar dacă aspectul tău exterior se va schimba, felul în care te simți poate evolua în sens pozitiv.
Iată cum poți deveni o persoană mai bună datorită crizei vârstei de mijloc:
1. Îți dă șansa să evaluezi ce s-a întâmplat în viața ta până acum
Poți reflecta la toate ideile tale care au funcționat, precum și la cele care nu au fost eficiente. Evaluarea trecutului te va ajuta să ai o apreciere obiectivă asupra calităților tale și să-ți utilizezi abilitățile mult mai bine pe viitor.
2. Poți schimba direcția în care te îndrepți
Când conștientizezi că te apropii de bătrânețe și că timpul pe care îl ai la dispoziție este limitat, vei aprecia fiecare clipă în care poți acționa conform dorințelor tale.
Nu mai ai cum să te păcălești spunându-ți că poți face ceva mai târziu, ci va fi ”Acum sau niciodată!”.
3. Nu te vei mai stresa din cauza lucrurilor mărunte
Criza vârstei de mijloc îți dă șansa de a privi lucrurile în ansamblu și de a realiza că nu merită să-ți dedici timpul, energia și atenția lucrurilor mărunte. Te vei focaliza pe realizarea obiectivelor tale, în loc să te superi pentru ceea ce nu contează.
4. Poți lăsa în urmă trecutul care te-a afectat negativ
Ai trăit destul de mult pentru a-ți da seama că trecutul nu-ți poate prezice viitorul. Lasă în urmă trecutul și privește această schimbare în plan emoțional ca pe o șansă de purificare la nivel psihologic.
5. Vei avea șansa de a avea mai multă grijă de tine
Acest considerent se aplică, în primul rând, dacă ai avut copii. Vei avea din nou timp pentru tine. Îți poți modifica rutina de îngrijire a pielii, poți fi mai atentă la meniul zilnic și poți începe să faci mai multă mișcare sau să mergi la sală.
6. Te vei simți motivată
Ai trecut prin clipe fericite și dificile, ai învins numeroase obstacole în anii care au trecut, iar de acum încolo te vei focaliza strict pe ceea ce te interesează, iar motivația de a reuși va fi mult mai puternică.
7. Vei fi mai recunoscătoare
Vei aprecia tot ce te înconjoară și vei începe să contribui activ la menținerea relațiilor din sfera personală și profesională. Vei petrece mai mult timp alături de prieteni și familie, iar legăturile afective cu cei din jur vor deveni tot mai puternice.
8. Vei accepta că nu poți schimba anumite lucruri
Această tranziție marchează și trecerea la o abordare mai calmă și înțeleaptă, separând lucrurile care nu pot fi schimbate de cele care pot fi ameliorate printr-o abordare strategică.
Riscul apariției regretelor scade odată cu înaintarea în vârstă, iar sentimentul de mulțumire va apărea tot mai des.