Aceasta este o condiție psihică dezvoltată în timp, care poate fi tratată prin psihoterapie. Este un sentiment inconștient de nepotrivire pe care îl raportezi la sinele tău.
Ce este complexul de inferioritate?
Complexul de inferioritate are drept consecințe senzația că nu ești la nivel cu semenii tăi și că ei sunt cumva mai buni decât tine, la convingerea că ai diverse deficiențe și că greșești în viața ta de zi cu zi. Uneori conștientizezi motivele pentru care ai aceste gânduri, alteori nu.
Cert este că aduc un disconfort imens în viața de zi cu zi. Este cert că ai această situație dacă îți dorești foarte mult să îți fie recunoscute meritele și cauți cu orice preț să fii lăudată. În schimb, teama să nu fii umilită este atât de mare, încât generează chiar și anxietate. Complexul de inferioritate începe cel mai des în copilărie sau adolescență, din cauză că ai fost tratată nedrept de către cei din jur.
Pentru că efectul acestui complex este de cele mai multe ori fie dorința de a compensa, fie evitarea contactelor sociale, nu e de mirare că fie încerci să epatezi prin fiecare gest sau acțiune, sau respectiv să vrei să te încui în casă.
În cazurile avansate, stresul derivat din nevoia de a domina pe ceilalți te poate determina să fii chiar agresivă. Dacă ai acest complex, nu ai o părere bună despre tine și e greu să vezi părțile bune ale altora, din cauză că vei căuta să îi subevaluezi, pentru a câștiga teren în fața lor. Orice critică ai primi, constructivă sau nu, îți înrăutățește starea și nu o poți accepta. Ba din contră, începi să te lauzi cu orice lucru pozitiv pe care l-ai făcut, dar complexul tău te împiedică - paradoxal - să primești complimente.
Dacă cineva îți dă un feedback bun, ești atât de tentat să crezi că e o afirmație falsă, încât ești blocată în acest cerc vicios. Poți să scapi de complexul de inferioritate dacă îți iei un angajament față de tine pe termen lung și începi să vezi ce poți îndrepta despre tine și ce nu. Lucrând cu defectele tale fără a pierde din vedere lucrurile bune pe care le faci îți vei recăpăta încrederea în sine. Evită tristețea și furia, că nu îți aduc nimic bun, și protejează-te de oameni care te rănesc cu atitudinea lor.
Caută un echilibru și nu ezita să apelezi la psihoterapie sau consiliere de specialitate.