Ce înseamnă complexul Electra pe înțelesul tuturor?
Fiecare fetiță are nevoia și dorința de a fi dominată, iar fantasma ei este aceea de a fi dorită de către tatăl ei. Probabil că ai văzut și tu că fetițele au o afinitate față de tați. Ei bine, un dezechilibru în perioada 4-6 ani poate duce la probleme emoționale mai târziu.
Ești femeie și nu reușești să ai nicio relație de cuplu sănătoasă? În ce relație ești cu tatăl tău?
Aceasta este întrebarea. Problema intervine la răspunsurile pe care le poți da. Poate ai avut un tată distant? Poate a fost alcoolic? Sau prea ocupat? Sau poate că nu ți-a dat suficientă atenție? Poate că nu a știut cum să te facă să te simți o fetiță frumoasă și demnă de atenția lui? Sau poate tatăl tău și-a dorit să aibă un băiețel? Posibilitățile sunt multiple, iar efectele pot fi devastatoare (fără să exagerez).
De multe ori avem tendința să îngropăm trecutul și să-l lăsăm nerezolvat. Și e firesc. Pare mai simplu așa și mai puțin dureros, însă adevărul este că trecutul este asemenea gunoiului.
Îl ascunzi sub preș și la un moment dat începe să miroasă urât. 1. Ce probleme poți avea acum dacă tatăl tău a fost distant?
Plecând de la dorința fiecărei fetițe de a fi dorită de către tatăl ei este evident că în acest caz, viitoare femeie va trăi cu teama de abandon. Asta duce fără dar și poate la sentimentul de nesiguranță, de gelozie, posesivitate, frica de angajament. Simți toate aceste lucruri? Întreabă-te chiar acum cum a fost tatăl tău și pune totul pe hârtie. Vei găsi răspunsuri și soluții.
2. Ce probleme poți avea dacă tatăl tău a fost alcoolic?
La vârsta de 4-6 ani o fetiță nu are suficient descernământ încât să accepte că tatăl ei face ceva rău, așa că se va gândi doar că tatăl are o problemă, iar ea trebuie să fie lângă el să-l ajute. Ce se poate întâmpla mai târziu cu această fetița? Se va simți atrasă de bărbați cu vicii și se va simți vinovată atunci când va realiza că nu-i poate ajuta. Atenție! Dacă tatăl a fost alcoolic, nu este obligatoriu ca femeia să caute tot un bărbat alcoolic.
Din contră. Poate că acest subiect a devenit atât de dureros pentru ea mai târziu, încât va evita cu orice preț bărbații care consumă alcool. Viciile pot fi de tot felul: dependența de jocurile de noroc, de substanțe interzise, de filme pentru adulți. De multe ori, această femeie va fi supranumită de către prieteni "mama răniților" pentru că vrând, nevrând, va ajunge în prezența bărbaților care vor avea nevoie de ajutor. Și se va simți utilă și valoroasă numai atunci când va crede ea că a reușit să schimbe bărbatul în bine. Numai că... acesta este un cerc vicios. Nu se termină niciodată.
3. Ce probleme poți avea dacă ai avut un tată prea ocupat?
Probabil că în acest moment nici nu realizezi că asta ar putea fi o problemă. Ai simțit că te iubește, dar pur și simplu n-a avut suficient timp pentru tine. Și tu, adultul de azi, știi că a făcut-o pentru binele familiei. Așa că azi, femeie fiind, accepți bărbații care îți oferă puțin. Și te mulțumești cu asta, deși în sinea ta ți-ai dori mai mult.
4. Ce probleme poți avea dacă tatăl tău nu ți-a spus că ești frumoasă?
Fetițele imită mamele, dar nu pentru că vor să le atragă atenția, ci pentru că le consideră un rival. Să-mi fie cu iertare, mamelor, dar e un adevăr! Gelozia este un lucru normal în situația asta, dar vom vorbi altă dată despre asta.
Așadar, dacă tatăl tău nu te-a alintat, nu ți-a spus cât ești de frumoasă și nu ți-a arătat cât este de mândru de tine, e posibil ca acum să ai probleme cu greutatea și cu încrederea de sine. Așa că vei accepta bărbați care te vor umili și îți vor distruge și mai mult creanga fragilă pe care stai. Nu-ți face asta! Știi că ești un om minunat și că meriți mai mult!5. Ce probleme poți avea dacă tatăl tău și-a dorit un băiețel?
Poate că în zilele astea, tații nu-și mai spun la fel de des ofurile. Parentingul necondiționat începe să fie cunoscut din ce în ce mai mult. Dar dacă tatăl tău și-a exprimat această nemulțumire față de tine, există posibilitatea ca acum să apară disfuncționalități sexuale.
Situațiile pot fi multiple, la fel și efectele lor. Vârsta cuprinsă între 4 și 6 ani este cea în care "te programezi". Și dacă nu ai parte de niște specialiști (aceștia fiind părinții tăi), poți fi programat greșit. Cu principii greșite. Vestea bună este că te poți reprograma, fie de unul singur, fie cu ajutorul unui psiholog.
Doar să vrei!Și dacă fetița a crescut fără tată?
Cu siguranță există un model masculin în viața ei și acesta poate fi unchiul, bunicul sau un prieten de familie. Orice persoană de sex masculin apropiată de fetiță poate înlocui imaginea tatălui, iar dacă relația nu a fost una sănătoasă, pot apărea probleme mai târziu.
De asemenea, lipsa unui model masculin în viața ei se poate traduce mai târziu printr-o femeie care își dorește stabilitate, dar nu știe cum să gestioneze situația.
Acestea pot fi câteva dintre problemele pe care le poate avea o femeie, însă în cazul bărbaților se numește complexul lui Oedip. Informațiile sunt pe pagina următoare.