Primul lucru reprezintă grijile de zi cu zi care pot afectea pe oricine, iar al doilea este reprezentat de o stare permanentă de teamă, provocată chiar și de lucruri mărunte.
Tulburările de anxietate afectează numeroase persoane și se manifestă adesea și din punct de vedere fizic, prin simptome precum creșterea ritmului cardiac, senzația de transpirații reci sau probleme de respirație.
Iată șapte semne care îți arată că suferi de anxietate:
Gândurile care îți provoacă anxietate nu dispar
Dacă te confrunți cu o tulburare de anxietate, ai tendința de a te simți extrem de anxios în situații în care prietenii sau membrii ai familiei nu resimt temeri la fel de puternice. De exemplu, în cazul unui eveniment important precum nunta unei persoane don familie.
Iar anxietatea are tendința de a persista și pare că nu dispare niciodată.
Iar atunci când temerile și grijile nejustificate încep să-ți afecteze viața de zi cu zi și te împiedică să ai o viață împlinită, este un semn că te confrunți cu o tulburare de anxietate.Anxietatea este asociată și cu alte simptome
Tulburările de anxietate se manifestă și fizic, prin probleme precum dureri musculare, neliniște sau oboseală. De asemenea, anxietatea poate provoca și afecțiuni gastrointestinale precum diaree, crampe abdominale, arsuri gastrice sau chiar gastrită. Acesta este și motivul pentru care unele persoane se simt rău din punct de vedere fizic atunci când sunt foarte stresate. Legătura dintre creier și nervii din intestine este una puternică.
Nu te poți concentra
Se întâmplă de multe ori ca persoanele care suferă de anxietate să fie diagnosticate greșit cu tulburarea de deficit de atenție (ADHD), sunt de părere medicii citați de womenshelathmag.com. Iar motivul este acela că persoanele anxioase se concentrează cu dificultate.
"Ești tot timpul în mintea ta și ești distras de toată negativitatea și obsesiile care se învârt acolo. Pentru cei din exterior pari să ai ADHD", declară psihologul Crystal I. Lee.Te temi constant că vei lua decizia greșită
Dacă te confrunți cu o tulburare de anxietate, atunci capacitatea ta de a lua decizii poate fi blocată. Anxietatea te face o persoană indecisă pentru că te temi că vei lua decizia greșită. Ești într-o permanentă stare de îngrijorare pe măsură ce te gândești la nenumăratele posibilități și rezultate pe care le-ar putea avea deciziile tale, iar această grijă îți paralizează puterea de decizie.
Vrei să eviți orice situație stresantă
Se întâmplă des ca persoanele care suferă de anxietate să evite diferite situații, indiferent cât de importante sunt, pentru a scădea starea de anxietate. Dar psihologii avertizează că evitarea unor situații poate să accentueze stările anxioase.
"Sentimentul de eliberare pe care îl simți atunci când eviți o situație ce îți provoacă anxietate poate să accentueze ulterior și mai mult anxitatea", spune psihologul.Ai probleme cu somnul
Anxietatea te face să te confrunți constant cu o mulțime de gânduri, de obicei negative, care te împiedică să adormi sau să ai un somn odihnitor. Cele mai multe persoane care se confruntă cu anxietate se confruntă cu tulburări de somn, fie că le este dificil să adoramă, fie că se trezesc de mai multe ori de-a lungul nopții.
Vezi mereu partea goală a paharului
Cei care se luptă cu tulburările de anxietate sunt adesea pesimiști și nu reușesc să întrevadă nicio rază de speranță pentru viitor. "Prin urmare, pe măsură ce te gândești la posibilele rezultate ale deciziilor tale, toate duc la aceeași concluzie: va fi rău.
Viitorul pare întunecat și lipsit de speranță. Simți că nu deții controlul", adaugă specialistul.Dacă te regăsești în multe dintre situațiile de mai sus este posibil să te confrunți cu anxietate, iar în acest caz ai nevoie de ajutorul unui specialist. De asemenea, un stil de viață sănătos te poate ajuta să reduci simptomele anxietății. Mănâncă sănătos și fă cât mai multă mișcare.