Lacrimile nu sunt asociate de obicei cu lucruri pozitive și multe persoane cred că ceilalți vor încerca să profite dacă arată că sunt vulnerabile. Potrivit specialiștilor, plânsul nu te va lăsa neapărat expus la atacurile din exterior, ci arată că ești o persoană puternică. Lacrimile îți pot reface echilibrul emoțional și au beneficii pentru sănătate, așa că gândește-te de două ori înainte să faci tot posibilul să nu plângi deloc.
Iată ce de plânsul poate fi un lucru pozitiv:
1. Lacrimile te ajută să mergi mai departe
Există un motiv pentru care te simți mai bine după ce plângi. „În momentul în care apar lacrimile ritmul bătăilor inimii și al respirației scade, digestia revine la normal și întreg corpul se relaxează. Dacă nu lași lacrimile să apară, sentimentele care le provoacă ar putea rămâne la nivel subconștient și îți vor face rău.
Plânsul te ajută să înveți să lași lucrurile în urmă și să-ți continui viața”, spune dr. Emily Steinberg, psiholog.
2. Lacrimile au puteri vindecătoare
Nu sunt numai picături sărate care apar atunci când suferi, ci lacrimile se pot declanșa și pentru a-ți proteja sănătatea. „Prin intermediul lacrimilor se elimină hormonul stresului, iar plânsul susține sistemul imunitar. În plus, lacrimile conțin substanțe analgezice naturale, cu rol de relaxare și echilibrare a nivelului de hormoni din tot corpul”, explică dr. Steinberg.
3. Lacrimile neutralizează stresul
Dacă nu gestionezi stresul în mod eficient îți va afecta starea de sănătate și rezultatele obținute în plan profesional și personal. Dacă plângi când te simți stresat sau îngrijorat vei reduce rapid nivelul de tensiune din organism, favorizând relaxarea și refacerea rapidă a echilibrului emoțional.
4. Lacrimile arată că ești vulnerabil
Multe persoane se simt obligate să-și creeze o imagine artificială, care le ascunde defectele și punctele slabe. Vor să dea impresia că pot gestiona orice situație și că nu se supără niciodată, dar precis că nu ți-ai dori să fii prieten cu o asemenea persoană.
Cei din jurul tău vor gravita spre persoanele care recunosc că nu sunt perfecte și că există momente în care nu știu sigur ce ar trebui să facă. Vulnerabilitatea pe care ți-o dă plânsul arată și o capacitate de adaptare și flexibilitate. De asemenea, le vei semnala în acest fel celor din jur că ai nevoie de sprijin și ajutor și nu este deloc un lucru negativ. Susținerea lor te va face să-ți revii mai repede.
5. Lacrimile reduc simptomele depresiei
În cazul unui diagnostic de depresie, lacrimile te pot face să te simți mai bine pentru că reglează echilibrul emoțional și te ajută să ai din nou o stare pozitivă. Nu este deloc greșit ca o persoană deprimată să plângă, ci poate fi chiar un lucru benefic pentru starea ei. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că persoanele depresive care plâng timp de câteva minute își pot relua cu succes activitățile după aceea, fiind mult mai optimiste restul zilei.
6. Lacrimile facilitează procesul de revenire după ce ai pierdut o persoană importantă pentru tine
Plânsul este un semn că persoana în cauză își exprimă tristețea și reduce treptat sentimentul de pierdere resimțit. Durerea în plan emoțional este eliminată cu ajutorul lacrimilor și nu trebuie să eviți plânsul dacă simți nevoia să-ți exprimi sentimentele în acest mod.
7. Lacrimile te ajută să-ți dai seama cum te simți de fapt
Ți s-a întâmplat vreodată să începi să plângi pentru că nu știi ce să faci sau cum ar trebui să te simți? Este foarte dificil să rămâi calm când nu știi care este următorul pas pe care trebuie să-l faci, iar plânsul este o modalitate utilă de alinare și de stimulare a creativității. După ce plângi vei avea idei noi și mai multă energie pentru a reacționa indiferent de circumstanțe.
Posteaza comentariu