Îţi faci permanent griji şi te gândeşti de fiecare dată la ce e mai rău? Sunt semne că ai putea să suferi de anxietate.
Stările de teama sunt normale în situaţii stresante aşa cum sunt un examen, un interviu, o călătorie cu avionul, o intervenţie medicală. Dar atunci când panica pune stăpânire pe tine fără să existe un motiv foarte clar şi îţi este mereu teamă că ceva rău s-ar putea întâmpla, este posibil să nivelul axietăţii în cazul tău să fi depăşit limitele normale. Iată câteva semne care îţi arată că suferi de anxietate, potrivit health.com:
Îngrijorare permanentă
Cel mai important semn al anxietăţii este starea de îngrijorare accentuată. Îţi faci prea multe griji pentru orice lucru, important sau nu.
Dar ce înseamnă "prea mult"? Specialiştii consideră că este un semnal de alarmă dacă ai gânduri marcate de îngrijorare în cele mai multe zile ale săptămânii, timp de şase luni. Aceste gânduri îţi controlează şi îţi afectează viaţa şi starea de sănătăte, fiind un semnal important de alarmă.
Probleme legate de somn
Insomniile pot fi provocate de o gamă largă de afecţiuni. Dar atunci când îţi este foarte dificil să adormi şi ţi se întâmplă des să stai noapte cu ochii pe pereţi făcându-ţi griji pentru diverse chestiuni din viaţa ta, este un indiciu că insomnia ta este provocată de anxietate.
Teama iraţională
Fobiile sunt un alt simptom important al anxietăţii. Teama nejustificată, care te face să eviţi anumite situaţii sau experienţe, este un indiciu că poţi suferi de anxietate.
Fobiile specifice, precum fobia de şerpi, teama de a călători cu avionul, fobia de mulţime etc. sunt des întâlnite. Dar mai sunt şi acele temeri puternice care nu au o justificare, precum teama că ceva rău i s-ar putea întâmpla în orice clipă cuiva drag, teama că te-ai putea îmbolnăvi, că ai putea fi atacat etc.
Probleme digestive
Efectele anxietăţii se pot manifesta direct şi asupra sistemului digestiv. Dacă te confrunţi cu indigestie, dureri de stomac, gastrită, ulcer, este posibil ca acestea să fie provocate, printre altele, şi de stresul psihologic specific anxietăţii.
Conştiinţa de sine exacerbată
Cei care sunt afectaţi de anxietate socială au tendinţa de a se simţi urmăriţi, analizaţi şi criticaţi de fiecare dată când se află în jurul altor persoane. În cele mai multe cazuri, din această cauză le este dificil să relaţioneze, să poarte conversaţii, să mănânce în faţa altor persoane.
Printre simptomele cu care se confruntă în aceste situaţii se numără transpiraţia excesivă, îmbujorarea, tremuratul mâinilor, dificultatea de a vorbi, greaţă.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă