Din senin simți o nevoie puternică de a spune cât de tare îți displace felul în care procedează persoana pe care o privești sau ți se pare că nu ai cum să treci peste un moment jenant în care toată lumea se uită la tine? Dacă lași să se acumuleze gânduri negative în mintea ta, nu va trece mult timp și te vei simți complet neajutorată și copleșită de întâmplările obișnuite. Nu acorda această putere emoțiilor nocive. Învață să le recunoști și să le combați în mod eficient pentru a putea fi tu însăți și a-ți realiza pe deplin potențialul. Poți contracara această tendință de a raționa dacă iei măsuri din timp.
Nu trebuie în niciun caz să stai să analizezi care sunt lucrurile care nu îți convin, ci este esențial să-ți clarifici ce poți face diferit pentru a depăși această stare de dispoziție.
Iată cum poți gestiona orice gânduri negative fără consecințe nedorite:
1. Înțelege că gândurile nu sunt decât atât: gânduri
Un gând este în cele din urmă o secreție minusculă a unui neurotransmitățor. Apar aproximativ 100 de gânduri pe oră, potrivit studiilor de specialitate, dar nu pot fi cuantificate cu precizie pentru că nu există niciun interval de repaus pentru creier.
În aceste condiții nu ai de ce să dai mai multă importanță conotațiilor negative și să le ignori complet pe cele pozitive. Când se întâmplă acest lucru se relevă atașamentul psihologic pentru lucrurile negative. Acest mecanism ne ține aproape de lucrurile de care ne temem și ele dobândesc o importanță prea mare. Gândurile nu sunt nici bune nici rele și nu ar trebui să încerci să le clasifici.Nu vor avea decât importanța pe care tu decizi să le-o dai, așa că este util să încetezi să privești orice aspect minor ca și cum ar fi foarte grav. Acesta este remediul pentru a putea alege liber și vei observa că ai la dispoziție mai multe variante atunci când nu lași gândurile negative să-ți încețoșeze viziunea.
2. Conștientizează că gândurile critice sunt complet normale
Este vorba despre gândurile care nu sunt acceptabile pentru cercul de cunoștințe sau statutul pe care ți-l dorești. Potrivit psihologilor, multe persoane au uneori gânduri contrare acțiunilor pe care le întreprind și aleg să nu împărtășească ceea ce simt de fapt pentru că se tem că vor fi respinse.
Problema este că aceste gânduri se vor acumula și în timp îți vor da impresia că joci un rol și că nimeni nu te-ar accepta dacă ar ști ce gândești de fapt. Această stare va exacerba stresul și irascibilitatea și ar putea deveni un obstacol în calea succesului profesional pentru că orice critică sau comentariu îți vor reaminti de tot ceea ce nu le spui deloc celorlalți.
3. Soluția
Problema cu soluțiile este că sunt considerate ca un lucru automatm pe care îl aplici imediat și ai rezolvat tot ce te deranja. În cazul gândurilor negative nu există soluții magice care te fac optimistă peste noapte. Nimeni nu va veni cu un remediu care va elimina complet grijile sau emoțiile care te neliniștesc pentru a le înlocui cu o bucurie nelimitată.
Vei fi în continuare o persoană normală, vulnerabilă și cu multe defecte, la fel ca toți ceilalți. Cheia redirecționării gândirii este să te ocupi de rezolvarea problemelor care stau la baza gândurilor negative pentru a evita formarea unui cerc vicios.