Dar experții sunt de părere că nu trebuie să fie neapărat așa. Studiile au arătat că poți face gesturi mici, zi de zi, care te vor ajuta să fii mai fericită și să reduci stresul. Iată ce să încerci:
Nu te uita la telefon imediat ce te trezești
Emailul este un factor major de stres. Și dacă îți consumi doar trei minute din dimineață citind mailuri stresante și știri negative îți crește riscurile de a avea o zi nefericită cu până la 27%, potrivit unui studiu efectuat la Universitatea din Pennsylvania, SUA. Scutește-te de acest start prost ingnorând telefonul până când ajungi la birou și pornești laptopul. Este dificil să te abții, dar merită, având în vedere că dimineața nivelul cortizolului, hormonul stresului, este ridicat. Dacă mai adaugi și stresul provocat de emailuri care îți dau vești proaste sau de știri de pe social media care îți provoacă anxietate, nivelul acestui hormon va crește și mai mult și vei avea din start senzația unei zile proaste.
În schimb, scrie-ți gândurile
În timpul pe care în mod normal l-ai fi irosit pe Instagram sau Facebook, ia-ți o clipă de răgaz și scrie care sunt țelurile tale pentru acea zi. Cercetările au arătat că voința este cel mai puternică dimineața, fiind perioada din zi excelentă pentru a stabili ceea ce vrei să faci.
Studiile au mai evidențiat că planurile neîndeplinite sunt o sursă majoră de stres. Dar dacă îți rezervi câteva minute să-ți organizezi ziua, ai șanse mai mari să realizezi ceea ce ți-ai propus pentru acea zi și să eviți autocritica dacă nu reușești să faci tot.Apoi ia micul dejun
Poate nu ai timp să-ți pregătești micul dejun ca în pozele perfecte, dar de obicei false, de pe Instagram (un alt motiv pentru care ar trebui să-l eviți dimineața), dar o masă cu proteine slabe și fibre care îți oferă sațietate îți va porni metabolismul. De asemenea, cei care iau micul dejun sunt mai puțin predispuși să mănânce gustări nesănătoase seara. Prima masă din zi este importantă și pentru a menține stabilă energia pe parcursul zilei și nivelul zahărului din sânge.
Recită o mantra în mijlocul zilei
Repetarea unui cuvânt sau a unei fraze pentru tine, timp de jumătate de minut te ajută să te calmezi și să te concentrezi mai bine, potrivit unui studiu publicat în jurnalul de specialitate Brain Behavior. Alte studii au arătat că repetarea unei mantre lent, de aproximativ șase ori pe minut, poate stabiliza ritmul cardiac.
De exemplu, în fiecare după amiază, când simți că nivelul stresului crește și ai senzația că nu mai faci față, rezervă-ți un minut în care să stai liniștită și să repeți cuvântul "calm" în gând. După ce treci peste etapa în care îți spui că nu funcționează, vei descoperi că te ajută să-ți recapeți concentrarea.Practică recunoștința
Rezervă-ți cinci minute în fiecare zi în care să ignori ceea ce se întâmplă în jurul tău și să te gândești la lucrurile pentru care ești cel mai mult recunoscătoare. Această practică te ajută să ai o stare de bine și să te simți mai apropiată de oamenii din viața ta, potrivit unei cercetări efectuate la Universitatea din California. "Ceea ce trece prin minte, sculptează creierul. Iar gratitudinea crește volumul binelui din viețile noastre", spune medicul Robert Emmons, profesoor în psihologie și cel care a realizat acest studiu.
Dacă îți faci timp să te gândești la toate lucrurile pozitive din viața ta (chiar dacă uneori ai senzația că acea listă e scurtă) te ajută să schimbi privirea de ansamblu și starea psihică în așa fel încât să ai o atitudine optimistă și o stare de bine.Fă-ți un playlist cu melodiile preferate
La finalul zilei de muncă, te poți confrunta cu o stare de anxietate din cauza nivelului de zahăr din sânge care scade și a stresului acumulat de-a lungul zilei. Iar muzica potrivită te poate ajuta. Ascultă timp de cinci minute o melodie cu un ritm lent, repetitiv. Cercetările au arătat că astfel de muzică poate scădea nivelul stresului, reglează bătăile inimii și îți oferă o stare de calm.
Renunță la telefon înainte de culcare
Trebuie să-ți închei ziua așa cum ai început-o: fără telefonul mobil. Dacă petreci timp online pe telefonul mobil înainte de culcare sau în pat, vei avea un somn neodihnitor. Există dovezi care arată că lumina albastră produsă de ecrane poate tulbura ritmul circadian al somnului.
"Atunci când scoți telefoanele mobile din dormitor, oamenii dorm mai bine și mai mult și se pot concentra mai ușor a doua zi", spune medicul Kostadin Kushlev, care a studiat efectele telefoanelor mobile asupra sănătății oamenilor la Universitatea din Virginia, SUA.