Conceptul de mindfulness se poate aplica inclusiv la cumpărături. La fel ca și în cazul alimentației nu trebuie să te intereseze cantitatea de lucruri achiziționate, ci mai ales materialul, felul în care te fac să arăți și să te simți. Cumpărăturile sunt o experiență în sine, de multe ori cu efect antistres, dar trebuie să fii atentă și la costuri pentru a nu regreta după aceea.
Iată cum trebuie să procedezi pentru a nu-ți depăși bugetul când mergi la cumpărături:
1. Nu te lăsa păcălită de culorile de sărbătoare
În perioada sărbătorilor decorațiunile în nuanțe de roșu și verde te pot stimula să cheltuiești. „Aceste nuanțe de sezon pot fi problematice dacă mergi la cumpărături. Roșul stimulează și energizează, prima dovadă în acest sens fiind faptul că, în medie, chelnerițele care poartă ceva roșu primesc cu 26% mai multe bacșișuri.
Verdele este asociat cu optimism, noroc și bunăstare. Este foarte probabil ca aceste nuanțe să apară des în vitrinele magazinelor în perioada sărbătorilor de iarnă, iar cele mai scumpe produse vor fi situate în general în mijloc, înconjurate de aranjamente complexe cu ramuri de brad sau de pin. Chiar și mirosul caracteristic va putea fi regăsit printre rafturi”, explică dr. Kit Yarrow, psiholog din San Francisco.
2. Poartă tocuri
În cadrul studiilor realizate s-a constatat că, în momentul în care femeile se concentrează pe menținerea echilibrului, este mai probabil să aleagă produse cu un preț mediu, ocolindu-le atât pe cele extravagante, cât și variantele de o calitate îndoielnică. Dacă nu ți se pare prea confortabil poți încerca să mergi la cumpărături după o ședință de yoga pentru a obține avantaje similare.
3. Folosește bancnote noi
Potrivit specialiștilor, majoritatea persoanelor preferă bancnotele noi, în locul celor vechi și uzate, pe care le-ar da mult mai ușor pentru a cumpăra ceva.
4. Ia o pauză
Înainte de a scoate cardul pentru a plăti este bine să respiri adânc, să pui temporar produsul înapoi pe raft, să stai jos într-un loc în care nu-l poți vedea și să-ți pui câteva întrebări cum ar fi: „De ce am intrat în acest magazin?”, „Ce căutam inițial?”, „Cum mă simt?”, „Am nevoie de acest produs?”, „Unde îl voi pune?”, Dar dacă aș aștepta?”, „Cum voi plăti pentru produs?”. Numai în acest mod vei fi sigură că trebuie să cumperi produsul respectiv și că nu acționezi din reflex pentru a constata acasă că de fapt aveai deja ceva similar sau că oricum nu ai unde să-l pui.
5. Redu numărul de magazine
Cu cât intri în mai multe magazine, cu atât cresc șansele să cumperi mai mult și să depășești bugetul. Poate te gândești că de fapt vrei să compari produsele, dar psihologii au constatat că pe măsură ce mergi mai mult și vezi diferite produse vei simți nevoia unei recompense mai substanțiale pentru efortul depus.
6. Nu te lăsa amăgită de ofertele speciale
La prima vedere poate părea ilogic, dar ofertele speciale pe care le găsești pentru a cumpăra cadouri pentru cei dragi pot provoca un cost suplimentar semnificativ pentru că vei avea impresia că, dacă ai economisit bani luând acele cadouri, acum este momentul să-ți iei ceva special și pentru tine și vei ajunge să cheltuiești mult mai mult decât ai economisit.
7. Mergi mai departe
Simpla activitate de a face cumpărături stimulează creierul, crescând producția de dopamină. În aceste condiții este posibil să fii tentată să iei lucruri pe care nu le vei folosi ulterior.
„Pentru a minimiza acest efect nedorit este ideal să observi ce îți place, apoi să mergi mai departe și să te întorci a doua zi. Vei avea la dispoziție intervalul necesar pentru a decide dacă ai cu adevărat nevoie de acele produse sau a fost doar un impuls de moment. Vei elimina elementul de noutate, iar hotărârea ta se va baza pe argumente obiective”, potrivit Tara Parker-Poe, reporter în domeniul nutriției.