Tocuri groase sau tocuri subțiri. Ce e mai bine să purtăm?

"Războiul" dintre tocurile subțiri și cele groase durează de mai mulți ani, iar în ultimele sezoane designerii nu au făcut altceva decât să-l amplifice prin prezența ambelor variante pe

"Războiul" dintre tocurile subțiri și cele groase durează de mai mulți ani, iar în ultimele sezoane designerii nu au făcut altceva decât să-l amplifice prin prezența ambelor variante pe podiumurile internaționale.

Primele tocuri au apărut încă din Egiptul Antic, iar scopul acestor încălțări era strict ceremonial. În Roma Antică, prostituatele purtau încălțări înalte pentru a fi mai ușor de recunoscut.

Nu a trecut mult timp până când tocul a devenit o marcă a ierarhizării sociale.

În jurul anului 1400 au apărut, în Turcia, Chopinele (niște pantofi cu talpă foarte înaltă-de la 18 până la peste 70 cm) care s-au bucurat de un real succes. În Veneția, numai femeile din clasa aristocratică puteau purta chopine și curtezanele.

Cel care a reînviat pantoful cu toc este Christian Dior. Începând cu anul 1950, va intra "în acțiune" pantoful stiletto. Iar de atunci a rămas favorit printre preferințele în materie de pantofi a iubitoarelor de modă, indiferent de tendințe.

Lucrurile s-au schimbat în anii '70, când un maestru pantofar, pe numele său Terry de Havilland, a adus în atenția publicului pantofii cu toc gros și platformă.

Au urmat staruri ca David Bowie sau Marc Bolan care au adoptat acești pantofi, iar de aici și până la celebritate nu a mai fost decât un pas. Tot mai multe tinere au renunțat la tocurile stiletto în favoarea celor groase.

În zilele noastre, designerii par nehotărâți când vine vorba de tocuri. Iar un foarte bun exemplu este Săptămâna Modei de la Londra (care are loc în aceste zile) unde am văzut atât tocuri subțiri cât și tocuri groase, în egală măsură.

Așa că, alegerea rămâne a noastră.

Este adevărat că tocurile groase sunt preferate de mult mai multe persoane dintr-un simplu motiv: sunt mai comode. Mai mult, specialiștii ne recomandă să alegem un toc gros (nu mai înalt de 5 centimetri), pentru deplasările zilnice obișnuite, dacă vrem ca picioarele noastre să nu aibă de suferit. Pe de altă parte, tocurile cui dau o formă frumoasă gambei, te înalță și te subțiază. însă, uzează articulaţiile şi provoacă osteoartrită şi dureri de spate.

Voi pe care le preferați?