Inconștienți și insensibili: Influencerii de pe Instagram își riscă viața pentru selfie-uri la Cernobîl

Popularitatea serialului "Cernobîl" îi determină pe influencerii de pe Instagram să-și riște sănătatea pentru a-și face o fotografie la locul dezastrului nuclear care a avut loc în Ucraina, în anul 1986.
Aceștia sunt criticați pentru lipsă de respect față de victimele care și-au pierdut viața în urma exploziei reactorului nuclear, dar și ani mai târziu, ca urmare a nivelului ridicat de radiații.

Turiștii pot vizita Cernobîl, deși nivelul radiațiilor este încă ridicat. Există chiar și magazine cu suveniruri pentru vizitatori. Dar unele persoane care au vizitat zona accidentului nuclear și-au făcut fotografii în care zâmbeau larg, uitând complet că se află pe locul în care a avut loc un dezastru ce a cauzat decesul multor oameni. Influencerii de pe Instagram se întrec în poze sexy și provocatoare, o persoană postând o imagine în care apare aproape goală.

Craig Mazin, creatorul serialului "Cernobîl", a spus că este "minunat că un val de oameni vizitează locul", dar i-a rugat pe oameni să-și amintească faptul că "acolo s-a întâmplat o tragedie teribilă" și că trebuie să aibă respect. 

"Comportați-vă respectuos pentru toți cei care au suferit și s-au sacrificat", a scris creatorul serialului HBO pe Twitter.

Estimările cu privire la persoanele afectate de explozia reactorului nuclear variază extrem de mult. Forumul Cernobîl susține că 50 de persoane și-au pierdut viața în urma expunerii la radiații, dar până la 9000 de decese pot fi asociate cu dezastrul din Ucraina. Greenpeace estimează că numărul morților ar putea fi mai mare de 93.000.

Orașul Pripiat, aflat în zona de excludere Cernobîl, avea o populație de aproximativ 60.000 de locuitori înainte de dezastru și a fost părăsit după accidentul nuclear. Potrivit BBC, se estimează că 60.000 de turiști au vizitat localitatea părăsită anul trecut.

Zona de exludere se întinde din Ucraina până în Belarus și acoperă o suprafață de 2600 de kilometri pătrați, de zece ori mai mult decât suprafața Bucureștiului.

În urma lansării producției Sky Atlantic a crescut interesul turiștilor pentru această zonă. Iar repere cunoscute precum roata Ferris din parcul de distracții Pripiat sau Palatul de Cultura Energetic pot fi observate în fundal în selfie-urile postate pe Instagram.

"Curaj și prostie, iar totul făcut pentru nevoia de acceptare pe Instagram. Mă întreb câți dintre acești oameni vor începe să aibă probleme de sănătate. Oare i-a avertizat cineva că în zona de excludere este recomandat să nu atingi nimic?", scrie un user.

"Un motiv de rușine nu este faptul că nivelul radiațiilor este încă ridicat, ci zâmbetele stupide de pe fețele lor într-un loc al morții. Este un mausoleu în memoria măreției și nesăbuinței omului. Vă rog, nu vă distrați acolo", a scris altcineva pe rețeaua de socializare.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă