Haine inteligente, create de cercetători pentru controlul sănătății

Hainele viitorului vor culege informații despre starea de sănătate a purtătorului


Cercetătorii canadieni, coordonaţi de profesorul Younes Messaddeq, au creat aceste fibre textile suprapunând mai multe straturi fine de cupru, polimeri, sticlă şi argint.

Textilele au mai multe funcţionalităţi şi, transferând informaţiile prin intermediul internetului, hainele vor deveni o platformă de comunicare şi un mijloc de informareJeff Viens
Noua fibră, care are în acelaşi timp un rol de senzor şi de antenă, este "rezistentă şi maleabilă şi poate fi ţesută împreună cu fire de lână şi bumbac", precizează Universitatea Laval, adăugând faptul că hainele vor putea "să capteze diverse tipuri de informaţii", precum concentraţia de glucoză din sânge şi activitatea cerebrală şi să analizeze "mişcările şi coordonatele spaţiale".

Mai rămân totuşi câteva detalii de reglat înainte ca aceste haine inteligente să apară în comerţ, precum conectarea lor la o reţea online fără fir şi "rezolvarea problemei care ţine de alimentarea electrică", a precizat profesorul Younes Messaddeq.

Un alt detaliu, deloc lipsit de importanţă: "Va trebui să ne asigurăm că textila este lavabilă şi că rezistă la produsele chimice din detergenţi".


Foto: Hepta

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod