Aseară, în cadrul unui eveniment de presă, curatorul expoziției „IA: Semne și Poveste”, Iulia Gorneanu, a prezentat povestea iilor din perioada interbelică și antebelică expuse în mall Promenada. Inaugurată pe 11 aprilie, expoziția mai poate fi vizitată până pe 26 aprilie.
Iulia Gorneanu a vorbit despre semnificațiile purtate de ia românească și despre importanța pe care aceste obiecte o aveau în viața femeilor din comunitatea tradițională. Fiecare dintre iile expuse are o poveste, unele dintre ele fiind țesute pentru momente importante din viața femei care o purta.
În filozofia țărănească, iile aveau și un puternic rol de integrare, credința populară spunea că doar femeile îmbrăcate în ie pe ultimul drum vor fi recunoscute de neam și vor putea fi primite în lumea strămoșilor. Aceasta este povestea aflată de către curator de la o femeie din Țara Lăpușului, care i-a dăruit una dintre iile din cadrul expoziției. „De la lelea Năstăcuță am aflat că femeile din satul ei își pregătesc din vreme ia pe care o vor purta pe ultimul drum. A plecat purtând-o pe cea mai frumoasă iar acum, din lumea de dincolo, se bucură văzând că una dintre iile cusute de ea duce povestea mai departe”, povestește Iulia Gorneanu.
Veșmintele expuse sunt piese autentice, cusute sau țesute manual, iar unele dintre acestea au fost salvate în ultima clipă, câteva chiar din gunoi, și recondiționate. Este binecunoscut faptul că ia a depășit demult granițele României, a inspirat mari pictori și a fost purtată de către celebrități precum Kate Moss, Halle Berry sau Emma Stone. Expoziția din mall Promenada își propune să apropie femeile de acest veșmânt, semnalizând dimensiunea culturală a iei românești și încurajând totodată integrarea ei, cu creativitate, în ținute urbane.
Expoziția „IA: Semne și Poveste”, un proiect sustinut de V for Vintage, se află la nivelul 1 din mall Promenada și poate fi vizitată gratuit până pe 26 aprilie. Mai multe detalii despre eveniment puteți descoperi pe promenada.ro sau pe Facebook, Promenadaro.