Eleganta si rafinament: Eticheta in prezenta Caselor Regale

La castelul din inima orasului, Le Chateau (www.le-chateau.ro), cuvantul care domneste in fiecare zi este eleganta. De la minutiozitatea detaliilor pictate pana la materialele pretioase care sunt prezente pretutindeni in interiorul castelului, totul emana eleganta si rafinament. Tocmai in cinstea acestui detaliu, astazi ne vom opri atentia asupra normelor de conduita si vestimentatie care se aplica in prezenta Caselor Regale, inclusiv in Romania. Desigur ca fiecare stat are si reguli nuantate insa in linii mari, urmatoarele canoane de eleganta sunt general valabile.

Un anumit comportament reglementat formal in prezenta regilor si imparatilor exista din cele mai vechi timpuri. Inclusiv in codul lui Hammurabi, datat in jurul anului 1750 i.Hr., unul dintre cele mai vechi coduri de legi din lume, exista numeroase paragrafe care atrag atentia asupra comportamentului in prezenta regelui.

Aceasta conduita a fost perfectionata multe secole mai tarziu, in jurul anilor 1400 la Curtea Regala Franceza unde bunele maniere in prezenta capetelor incoronate au fost ridicate la rang de arta.
Inainte de merge mai departe cu detalierea acestora, trebuie mentionata diferenta dintre protocol si eticheta. Primul se refera la relatiile institutionale, in timp ce al doilea se refera la raporturile individuale. Desigur ca in cazul corespondentei, spre exemplu, se completeaza reciproc dar in general, aceasta este diferenta de nuanta.

Prezentarea

Atunci cand o persoana este prezentata regelui sau reginei, codul cere ca barbatii sa salute cu o aplecare a capului, in timp ce doamnele trebuie sa faca o reverenta.

In cazul acesta, este suficienta o simpla coborare a trupului insa din genunchi, nu indoita de la mijloc. In ambele situatii, gesturile trebuie sa fie scurte si lipsite de teatralitate. Strangerile de mana cu un membru al familiei regale sunt considerate un faux pas daca nu sunt initiate de rege sau regina, principesa sau principe. In general, nu sunt permise atingerile de niciun fel.

Exista cazuri in care unul dintre capetele incoronate isi poate oferi mana pentru a fi stransa. In aceasta situatie, barbatii nu au voie sa sarute mana reginei sau sa apuce foarte strans. O presiune foarte usoara asupra mainii oferite este suficienta.

Formule de adresare

Atunci cand o persoana ia cuvantul si se va adresa regelui sau reginei, formula corecta este Majestatea Voastra, atat pentru el cat si pentu ea. In cazul adresarii catre rege, este permisa si formula „Sire”.
In ceea ce priveste adresarea catre mostenitori, in cazul Romaniei Printesa Mostenitoare Margaret, Principele Radu, Principesa Elena, Principele Nicolae, Principesa Irina, Principesa Sofia si Principesa Maria, formula eleganta de adresare este „Alteta Voastra Regala”.

Daca se doreste adresarea atat catre monarh, cat si catre mostenitori, atunci adresarea corecta este „Majestatile Voastre, Altele Voastre Regale”.

Codul elegant al limbajului trupului

Cu siguranta acesta trebuie sa fie neutru. In niciun caz nu se vor face gesturi bruste, ample sau teatrale. Datul din picior, mainile duse in par, pe fata sau alte astfel de gesturi sunt complet nepoliticioase in prezenta Caselor Regale. Mai mult de atat, cadourile, dorintele florile, cartile de vizita nu vor fi inmanate niciodata direct familiei regale. Toate aceste lucruri pot fi facute prin intermediul biroului de protocol.

In acelasi timp, punctualitatea este absolut vitala in cazul unei astfel de intalniri. In general, monarhii intra ultimii in incapere si pleaca primii. Nimeni nu poate parasi sala inaintea acestora.  In cazul unui dineu, atunci cand regele sau regina intra in incapare, toti invitatii se vor ridica de pe scaune si nimeni nu va incepe sa manance inaintea acestora.


Vestimentatia

In functie de momentul intalnirii, codul vestimentar se schimba.

Daca intalnirea are loc in timpul zilei, atunci domnii sunt invitati sa poarte costume inchise la culoare, de preferat in tonuri intunecate de gri. Intr-o situatie identica, doamnele pot purta rochii de zi si taioare in nuante potolite. Fustele trebuie sa acopere genunchii insa nu este necesar sa ajunga pana la podea. In timpul serii, daca evenimentul nu este white tie, atunci domnii pot purta costume in nuante inchise de albastru iar doamnele pot purta rochii midi. In cazul unui dineu foarte formal, atunci se impun rochiile de seara lungi, extrem de elegante, fara transparente sau in culori foarte puternice, acesorizate cu bijuterii adecvate si posete – plic mici. In ceea ce ii priveste pe domni, smochingul, pantalonii cu vipusca, papionul si camasa alba sunt elemente esentiale.