Pe măsură ce tradiţionalul îşi găseşte loc în vestimentaţia actuală, este importantă şi găsirea unui echilibru între cele două stiluri, vechi şi nou, pentru o imagine unitară.
Nicoleta Chirica, designer şi fondator Iutta, împărtăşeste din experienţa sa de revalorificare a folclorului printr-o abordare modernă, inovativă:
1. Valorile strămoşeşti, reintroduse în ţinuta zilnică
Un mod contemporan de a valorifica tradiţia şi moştenirea culturală este prin preluarea simbolurilor strămoşeşti de pe ii şi arhitectură straveche şi introducerea lor în componentele unei garderobe moderne.
Pe lângă aspectul original pe care îl oferă, acestea au şi menirea de a ridica accesoriul la nivel de simbol, prin semnificaţia elementelor ce îl compun.2. Piesa de inspiraţie folclorica, elementul central al ţinutei
Cel mai armonios mod de a introduce elementele folclorice într-o ţinută, fără a o încărca, îl reprezintă alegerea unei singure piese cu motive tradiţionale şi transformarea ei într-un punct central.
De multe ori, mai puţin înseamnă mai mult şi simplitatea adaugă valoare unui outfit.O ie cu broderii complexe, cusături atente sau aplicaţii din mărgele poate fi alăturată prin contrast unor jeanşi cu o croială casual. Pălăriile din piele întoarsă şi botinele cu franjuri îi pot oferi vestimentaţiei un aspect cu atât mai boem şi relaxat. De asemenea, genţile sau accesoriile cu motive folclorice dau viaţă oricărei ţinute neutre.