La eveniment au luat parte peste 100 de invitati, celebritati, prieteni apropiati, clienti si parteneri, printre care s-au numarat Ilie Nastase, Virgil Iantu, Vlad Mirita si Wilmark.
In incinta locatiei a fost expusa o galerie de fotografii reprezentand cele trei generatii Ciucu, datand din 1939 pana in prezent, instantanee ce surprind cateva dintre cele mai importante momente din activitatea familiei in sfera croitoriei.
Pentru aceasta ocazie speciala, designerul a realizat si proiectat un scurt documentar despre istoria familiei Ciucu, o poveste despre mostenirea unui mestesug, respectarea traditiei si dedicatia fata de eleganta si rafinamentul contemporan.
In documentar, designerul vestimentar, alaturi de tatal sau, transmite emotia si pasiunea pentru confectionarea costumului si atentia la detalii.
“Povestea a inceput in 1939, cand bunica, mama tatalui meu, a debutat in acest minunat domeniu. La vremea aceea era o moda pentru fetele cu studii medii sa devina croitorese si sa coaseuniforme militare. Primele amintiri legate de bunica mea sunt de pe vremea cand aveam cinci ani si o urmaream curios cum coase. Ma emotioneaza sa ma gandesc la masina ei de cusut Singer, la cutia cu zeci de feluri de nasturi sau la punga cu papiote multicolore. Alaturi de bunica, am invatat sa stapanesc pedala masinii de cusut, pentru ca de cusut nu se punea inca problema. Eram prea mic si nu ajungeam in acelasi timp si cu piciorul la pedala si cu mainile pe blatul de cusut. Astazi masina respectiva se afla expusa intr-unul din magazinele Tata&fiul, in onoarea bunicii. Tot ea mi-a transmis credinta ca orice meserie este bratara de aur, dar ca dintre toate meseriile, croitoria este cea mai frumoasa pentru ca este cea mai echilibrata si iti ofera cate putin din toate. De la tata am invatat ca doar prin munca se poate construi ceva durabil, iar, daca porneste din pasiune, munca in sine este o placere”, povesteste Alexandru Ciucu.
Cu ocazia evenimentului aniversar, Alexandru Ciucu a tiparit in editie limitata, o colita aniversara de 9 timbre, care prezinta evolutia costumului barbatesc din 1939 pana in prezent.
Dupa 75 de ani de traditie brandul Alexandru Ciucu se dedica in totalitate cavalerilor moderni dornici de experiente autentice si inspiratie.
Berea Affligem are aceaasi poveste a traditiei adaptata modernintatii incepand cu anul 1074, cand sase cavaleri de origine nobila au renuntat la viata nomada de razboinici, au construit o abatie si s-au dedicat artei fabricarii berii si cautarii detaliilor gustului perfect. Pentru ca mostenirea sa fie transmisa neschimbata si altor generatii, beraria Opwijk a preluat reteta originala „Formula Antiqua Renovata” si productia berii Affligem, aducand-o astfel in zilele noastre cu toate atributele traditiei.
In viziunea lui Alexandru Ciucu, unul dintre cei sase cavaleri moderni ambasadori ai berii de abatie Affligem, mestesugul inseamna imbinarea maiestriei cu arta, iar scopul lui este sa ofere oamenilor micile placeri si rasfaturi care dau vietii accentele rare ale unicitatii. Indemanarea si viziunea mestesugarului sunt secretele berii Affligem, care vorbeste despre mostenirea calitatii unui mestesug adaptat constant gustului contemporan.
Traditia familiei Ciucu in arta croitoriei
1939 - Bunica dinspre tata - Maria Ciucu - se specializeaza in croitoria de costume pentru barbati.
1949 - Din cauza regimului comunist, bunica lui Alexandru Ciucu nu mai poate lucra pe cont propriu si este nevoita sa se angajeze cu carte de munca la APACA, pe postul de croitoreasa.
1955 - Tatal - Alexandru Ciucu sr. - isi incepe ucenicia in renumita fabrica de costume APACA. Aceasta fabrica a fost infiintata, cu un secol mai devreme, de Alexandru Ioan Cuza ca urmare a reformelor pe care le facuse inclusiv in domeniul armatei (APACA = Atelierele Publice Autonome de Confectii ale Armatei)
1959 – Alexandru Ciucu sr. incepe cursurile Facultatii de Industrie Textila de la Iasi, pe care le absolva, reintorcandu-se in APACA, ca inginer in 1965.
1965-1991 - Isi continua si imbogateste experienta, ramanand, in toata aceasta perioada, in domeniul confectiilor de costume, plecand in cateva randuri, la schimb de experienta in Franta si Italia (1983 si 1986). Aceste experiente profesionale ii permit sa ia contact si, ulterior, sa-si insuseasca modul de lucru si de conducere a unei afaceri, pe principii capitaliste. Conduce in tot acest timp o sectie de circa 2.500 de oameni.
1992 – Alexandru Ciucu sr. reuseste sa privatizeze sectia de productie pe care o avea in subordine si intemeiaza, astfel, una dintre primele societati private in domeniu, SAMRIC SA. Incepe o lunga perioada in care produce costume de lux pentru export, pentru renumite branduri internationale (Hugo Boss, Yves Saint Laurent, Piere Cardin, Giorgio Armani, etc)
1997 - Dupa mai multi ani de "ucenicie", Alexandru Ciucu a deschis impreuna cu tatal lui primul magazin SAMRIC.
1999 - Tot impreuna, au deschis primul magazin TATA&fiul, dedicat in totalitate imbracamintii clasice pentru barbati. In acelasi an lanseaza prima colectie de costume sub acest brand in cadrul unei prezentari de moda personale.
2000-2005 - Au deschis mai multe magazine Tata&fiul si Samric,atat in Bucuresti cat si in Iasi si Brasov. A lansat mai multe colectii de costume, unele dintre ele in cadrul unor prezentari de moda.
2001 – Alexandru Ciucu a urmat cursurile de moda Instituto Carlo Secoli din Milano
2006 - A infiintat primul Atelier de Inalta Croitorie din Romania
2007 - A urmat un curs de Fashion Marketing la Istituto Marangoni din Milano
2005-2014 - A participat ca expozant sau vizitator la nenumarate targuri sau expozitii de profil in Romania, dar si in restul Europei sau in Statele Unite.
2009 - Lanseaza Vanity.Him, prima colectie de costume pentru barbati semnata Alexandru Ciucu, un tribut artistic adus lui Florian Pittis.
2009 - Este prima data cand Casa Regala a Romaniei apeleaza la serviciile profesionale ale Atelierului de Inalta Croitorie Alexandru Ciucu.
In 2009 a inceput colaborarea cu Casa Regala a Romaniei avand initial statutul de Partener. Dupa un an de proba, in 2010 a primit titlul de Furnizor Oficial al Case Regale pentru o durata de trei ani. Acest titlu a fost reinnoit in 2013.
Atat Regele Mihai, cat si Principele Radu, au purtat tinutele create de Alexandru Ciucu in nenumarate ocazii oficiale, dintre cele mai importante - nunta Printului William cu Kate Middleton de la Londra, nunta Printului Albert de Monaco si jubileul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
2010 - Lanseaza colectia "Ego.Escape" pentru a carei creativitate excesiva este aspru criticat atat de presa de specialitate cat si de bloggeri independenti. Colectia ii fusese dedicata lui Salvador Dali.
2010 - Alexandru Ciucu devine Furnizor Oficial al Casei Regale a Romaniei pentru imbracamintea masculina.
2011 - Prezinta intr-un cadru nonconformist colectia "Barbatii se imbraca de la Ciucu - O colectie ca-n filme", inspirata din filme celebre de la Hollywood.
2012 - Este primul an in care, dupa Bucuresti, prezinta colectia - "L'Homme.Roi" - in afara tarii la Monte Carlo, Hotel de Paris sub Inaltul Patronaj al Casei Regale a Romaniei, avandu-l ca oaspete de onoare la eveniment pe ASR Principele Radu al Romaniei.
2012 - Este invitat sa creeze un brad de Craciun pentru Festivalul brazilor de la Monaco, alaturi de renumite branduri internationale precum Chanel, Dior, Prada, Gucci, Louis Vuitton, etc. Creatia lui este apreciata si cumparata la licitatie de Printul Albert de Monaco.
2013 - Prezinta la Bucuresti colectia "Lady vs Gentleman", care pentru prima data contine si o mini-linie de costume dedicata femeilor. Este un omagiu pe care l-a adus legendarei Coco Chanel, la aniversarea a 130 de ani de la nasterea ei.
2013 - Aceeasi colectie - "Lady vs Gentleman" - o prezinta doua lui mai tarziu, si pentru al doilea an consecutiv, in Principatul de Monaco, in prezenta Principelui Nicolae al Romaniei, care a fost invitat de onoare.
2014 - A avut onoarea sa creeze mai multe tinute pentru SAS Printul Albert de Monaco si pentru MS Regele Simeon al Bulgarilor.
2014 - Prezentarea colectiei "Mr&Mrs Bespoke" la Bucuresti la Athenee Palace Hilton. Colectia se adreseaza barbatilor, dar si femeilor, pentru acestea din urma propunand, pentru prima data, o interpretare originala "The Little Black Dress".
© Copyright:
Alexandru Ciucu a aniversat 75 de ani de traditie pe masura alaturi de invitati de seama
Anul acesta Alexandru Ciucu aniverseaza 75 de ani de traditie pe masura. Cu aceasta ocazie, designerul de costume premium a organizat miercuri, 12 noiembrie, un eveniment exclusivist dedicat imbinarii mestesugului cu arta designului vestimentar.
Posteaza comentariu