Sutienul cartus si epoca feminista
Sutienul din zilele noastre are insa mult mai multi parinti.
In China anilor 600 exista un, hai sa-i spunem, sutien, confectionat din matase, care era, in fapt, o panglica lata care se rasucea de doua-trei ori in jurul bustului. In Roma Antica, femeile purtau un fel de tunica cu pliuri dese, care faceau ca materialul din dreptul sanilor sa fie mai rezistent.
In perioada Evului Mediu, a fost pus la punct corsetul, care, la randul sau, a suferit cele mai complexe transformari, pana in perioada anilor 1900, cand a venit randul sutienului modern.
Limba franceza, spre exemplu, a preluat termenul creat chiar de Herminie Cadolle, soutien-gorge, care, tradus ad-literam, ar fi "sustinut de gat".
Ideea de marimi adaptate la dimensiunile variabile ale bustului doamnelor si domnisoarelor a avut-o un rus, emigrat in America, Ida Rosenthal, care a produs primul, in serie, sutiene cu marimi diferite ale cupelor. Tot el este cel care a creat primul sutien pentru mamele care alapteaza. Sistemul de notare a cupelor cu litere (A, B, C...) a aparut abia in 1935 in Statele Unite ale Americii. A fost preluat de europeni, mai putin de britanici, care au adoptat sistemul abia in 1950.
Anii '40 au adus la moda sutienul foarte ascutit in varf. In plin razboi, o mare companie producatoare de armament din SUA le-a cerut angajatelor sa respecte, atunci cand aleg forma sutienului pe care il poarta, bunul gust si morala, cu scopul de a tempera moda considerata foarte sexy a sutienelor-cartus.
Dupa 1950, revolutia industriala a... revolutionat tot ceea ce era implicat in si la fabricarea sutienelor, de la materiale, la forme, culori si stil, pana la patentele modelelor moderne.
Anii '60-'70 au adus cresterea calitatii. In plus, femeile aflate in perioada maternitatii, dar si cele care au suferit operatii de extirpare a sanului au beneficiat de modele care sa le avantajeze sau sa le ascunda handicapul. Pentru prima data, s-a pus accent pe faptul ca rolul de suport al sutienului este cel care trebuie sa conteze inainte de orice, astfel ca au aparut curente, asa zis medicale, ce recomandau purtarea sutienului 24 de ore pe zi.
Finalul anilor '60 a adus insa si miscarea feminista, libertatea sexuala, dar si protestele impotriva statutului de obiect sexual care era asociat femeii. Sutienul a devenit un instrument de opresiune a femeii (in paralel cu libertatea bustului gol, la care aveau acces barbatii). In ciuda protestelor feministe din Statele Unite, care in 1968 au devenit chiar violente, fiind marcate in presa vremii ca manifestatiile "sutienelor arse", vanzarile acestor produse de lenjerie nu au scazut, ba chiar din contra.
Ce se intampla azi stim toate. Sutienele au ajuns adevarate bijuterii pe care nu mai are rost sa le ascunzi, iar canoanele modei de azi mizeaza pe frumusetea trupului feminin, in ansamblu, si a sanilor, cu sau fara sutien, in special.
Partea buna este ca poti fi la fel de fericita (sau de nefericita), fizic vorbind, si intr-un sutien de 15 milioane de dolari (cel mai scump creat vreodata) si intr-unul de 30-50 de lei. Depinde de tine!
Comentarii (1)
Sincer sa va spun eu nu suport sa port sutien ca ma cam deranjeaza dar ma bucur ca nici nu prea am nevoie inca....ma simt foarte comod fara sutien:)
Posteaza comentariu