Se regasesc pe lista celor mai moderne accesorii aflate in tendintele sezonului actual. Prin urmare, este de la sine inteles ca nu trebuie sa-ti lipseasca. Zis si... aproape facut. Singura dificultate pe care o vei avea va consta in alegerea modelului. Posibilitatile sunt nenumarate si tocmai de aceea este bine ca, inainte de a porni in expeditia cu nume de cod "Misiune: ochelari de soare", sa te documentezi putin asupra variantelor pe care le ai la dispozitie.
Un factor esential: filtru de protectie UV
Indiferent de modelul pe care ti-l doresti, nu scapa din vedere motivul principal pentru care vei avea nevoie de acest accesoriu: protectia fata de radiatiile ultraviolete. Informeaza-te despre filtrul de protectie pe care il contin; pentru ca ochelarii sa fie corespunzatori din acest punct de vedere, ar trebui ca pe eticheta sa citesti "UV 400" sau "Protectie UV 100%".
In ceea ce priveste materialul din care sunt realizate lentilele, poti sa alegi intre urmatoarele trei variante:
Policarbonat - foarte rezistent;
CR-39 - un material plastic rezistent, folosit adesea in productia de lentile de protectie solara;
Sticla - este rezistenta, insa lentilele sunt mult mai grele si incomode, comparativ cu celelalte doua materiale.
In general, este bine sa optezi pentru lentile imbogatite cu un strat care le confera mai multa rezistenta si previne zgarierea lor. Retine, de asemenea, ca lentilele din plastic sunt mult mai expuse riscului de a fi zgariate decat cele din sticla. In aceeasi nota, recomandabile sunt lentilele cu strat anti-reflex.
In ceea ce priveste materialul din care sunt facute ramele, chiar nu exista restrictii: plastic, aluminiu, titan - alegerea iti apartine, cu mentiunea ca ar trebui sa incerci mai multe tipuri, pentru a sti care sunt cele mai comode pentru tine. Iata un mic pont: cel mai bine te protejeaza acei ochelari cu rame cat mai mari, care protejeaza si tamplele. Aceasta ca sa nu mai spunem ca ochelarii de soare moderni vara aceasta sunt cei mari. Foarte mari.
Dar culoarea lentilelor?
Dincolo de motivatia de ordin exclusiv estetic, trebuie sa tii cont de urmatorul fapt: culoarea are rolul de a absorbi lumina, pe care o filtreaza. In context, cateva dintre culori sunt cu adevarat benefice si n-ar fi rau sa te opresti asupra uneia dintre ele.
Culoarea gri reduce stralucirea, dar nu distorsioneaza nuantele naturale;
Maro si nuanta chihlimbar reduc si ele stralucirea, dar distorsioneaza culorile mai mult decat in cazul in care ai alege lentile gri;
Lentilele galbene imbunatatesc, pe de o parte, acuitatea vizuala, dar, pe de alta parte, distorsioneaza culorile naturale;
Culoarea verde reduce stralucirea si creeaza un contrast foarte bun intre obiecte, nefiind nici "agresiv" pentru ochi;
Lentilele rosiatice sunt recomandate pentru situatia in care vrei sa pleci la picnic sau pe munte, pentru ca acestea creeaza un contrast excelent in raport cu nuantele de verde si albastru.
Un ultim sfat: nu te multumi doar sa probezi ochelarii in magazin; cel mai bine este sa iesi afara, pentru a vedea cum se comporta lentilele in lumina naturala a zilei si cum te simti purtandu-i. Nu-mi ramane decat sa-ti urez spor la cumparaturi si... rabdare!
Mini ghid pentru alegerea ochelarilor de soare
De Greta Harja
Posteaza comentariu