Costumele de baie - de ieri, pana azi...

"Corsetul" de plaja si revolutia "lycra"

In anii '40, designerii au inedita inspiratie de a transforma corsetul, devenit desuet, intr-o excelenta interpretare a top-ului ce intra in alcatuirea costumului de baie. Majoritatea femeilor acelor ani nu se puteau lauda cu o talie de viespe sau un bust frumos conturat, astfel incat corsetul sublinia placut formele, ascunzand, totodata, defectele.

Parul, in schimb, era bine strans sub o casca, doamnele incercand pe cat posibil chiar sa isi tina capul la suprafata atunci cand inotau. Si casca de inot a suferit o serie de transformari, foarte bine vandute in acea perioada fiind cele care aveau prinse petale, flori din plastic sau chiar pene.

Pentru costume, se foloseau materiale precum nylon-ul sau bumbacul usor, pana la inceputul lui 1960 folosindu-se si fermoare care se incheiau la spate. La mijlocul anilor '60, materialele utilizate pentru costumele de baie erau nylon-ul si lycra sau o combinatie a celor doua.

Bikini-ul - "bomba atomica" a pieselor vestimentare

In 1946, ia nastere cea mai indrazneata creatie vestimentara: bikini-ul. Fusese botezata astfel dupa atolul Bikini, unde, in acea perioada, s-au realizat experimente atomice - impactul acestora fiind comparat cu cel al primelor modele de bikini asupra publicului.

Francezul Louis Reard isi socheaza astfel co-nationalii cu aceasta creatie, pe care niciun model nu indrazneste s-o promoveze. Considerati prea indecenti pentru fetele respectabile, bikini sunt respinsi cu vehementa de femeile obisnuite si chiar de catre actrite, care apelau in continuare la costumul din doua piese, format din top si sort.

Bikini continuau sa starneasca multiple controverse, fiind condamnati de Biserica Catolica si interzisi la concursurile internationale de frumusete, precum "Miss World Contest", din 1951. Insa, sase ani mai tarziu, frumoasa actrita Brigitte Bardot imbraca un bikini in "And God Created Woman", deschizand astfel piata si apetitul pentru o astfel de tinuta de plaja.

Anii '70 cunosc o evolutie chiar si a acestui micut obiect vestimentar, odata cu aparitia costumului "tanga", a carui jumatate inferioara era reprezentata de un "bikini cu ata", dupa cum era numit.

In ultimii ani, bikini a cunoscut diverse variatii stilistice, printre cele mai socante fiind asa-zisul "microkini", format doar dintr-o bucata de material in partea din fata, sustinuta de bretele subtiri.

Creatorii de moda au transformat bikini intr-un model luxuriant, purtat de modelele de pe podiumurile fashion in diverse culori, fabricat din diverse materiale si accesorizat cu cristale Swarowsky, curele, lanturi, pene etc. Cel mai scump bikini din lume (in format "microkini") a fost creat de Susan Rosen si Steinmetz Diamonds si valoreaza 30 de milioane de dolari.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod