Vreau sa devin designer vestimentar!

Multe dintre voi, cititoarele Eva.ro, m-au intrebat, de-a lungul timpului, cum pot deveni designer vestimentar. Sincer, m-am gandit foarte mult timp la acest subiect. Ma intrebam ce sa va spun: ca ai nevoie bani, ca trebuie sa faci cursuri sau ca ai nevoie de talent?...

Multe dintre voi, cititoarele Eva.ro, m-au intrebat, de-a lungul timpului, cum pot deveni designer vestimentar. Sincer, m-am gandit foarte mult timp la acest subiect. Ma intrebam ce sa va spun: ca ai nevoie bani, ca trebuie sa faci cursuri sau ca ai nevoie de talent?...

Saptamana trecuta, am participat la conferinta "Rising Stars in Fashion Design", unul dintre cele 15 evenimente din cadrul Filter Design Festival.

Gandita ca un instrument folositor pentru cei care vor sa faca design vestimentar, conferinta a avut drept invitati studenti sau proaspat absolventi ai unei facultati de profil, dar si designeri cunoscuti pe piata romaneasca.

Ce este Filter Design Festival?


Competitie independenta de design din Romania, acest eveniment identifica si promoveaza tinerii designeri, care vor sa-si construiasca o cariera in acest domeniu. Pot participa la acest eveniment persoane cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, iar probele la care pot concura sunt: design grafic, design industrial, design auto, packaging design si freestyle design.

Povesti de succes


Asa cum spuneam, la aceasta conferinta au fost invitati trei designeri cunoscuti in peisajul modei din Romania: Mihaela Glavan, Carmen Secareanu si Maria Lucia Hohan.

"In fiecare zi sunt mandra cand vad ce iese din atelierul meu" - Mihaela Glavan

Designerul este cunoscut pentru colectiile sale de accesorii (genti, pantofi, curele) pe care le produce sub brandul Sepala. Piesele create de Glavan s-au regasit de foarte multe ori in colectiile prezentate de Maria Lucia Hohan, Wilhelmina Arz, Ana Maria Lungu, Irina Marinescu sau Stephan Pelger.

Si-a inceput activitatea in 2003, iar motivul principal pentru care s-a hotarat sa intre in aceasta bransa este acela ca piata nu-i oferea produsele pe care le dorea. Inca din copilarie si-a manifestat inclinatia spre designul vestimentar si, asa cum singura afirma, a dat dovada de multa nebunie atunci cand a spus "Start!". "Nu stiu cati oameni stiu, dar eu am inceput aceasta afacere fara niciun sprijin financiar". A imprumutat 200 de euro si a inceput sa creeze pantofi: "Practic, nu am inceput de la O, am inceput de la minus.", spune designerul.

La inceput a colaborat cu mai multe ateliere de incaltaminte, pana cand a decis sa-si angajeze un lucrator, care acum este director de productie in cadrul firmei sale. De la acest prim angajat, in acest moment, plateste 20 de oameni.

Ce-ti trebuie pentru a deveni designer?


"In primul rand, trebuie sa realizezi daca esti un bun executant sau esti mai mult decat atat. Trebuie sa fii consecvent, atent, informat. Trebuie sa ai contact, in permanenta, cu tot ceea ce se inseamna design vestimentar la nivel international. Trebuie sa participi la targurile la care, dupa cum stim, participarile sunt finantate de Ministerul Economiei.", spune Mihaela Glavan.

Mai mult decat atat, designerul ii sfatuieste pe toti cei care vor sa intre in aceasta lume, sa se gandeasca bine ce-si doresc si care sunt calitatile lor:

"Daca esti un bun executant, angajeaza-te la alti designeri sau la alte fabrici care au nevoie de asa ceva. Ce va pot spune este ca in Romania, cel putin in domeniul incaltamintei, fabricile nu au designeri. Nevoie, cu siguranta, au, nu stiu cat de deschisi sau de educati sunt sa-si angajeze asa ceva.".

Ca in oricare alt domeniu, copiatul este tentant, de aceea Mihela Glavan se afla in acest moment intr-un proces cu un producator de accesorii care i-a copiat unul dintre cele mai bine promovate produse:

"Eu ma confrunt in acest moment cu problema copiatului. Cum sunt intr-un proces din aceasta cauza, pentru ca unul dintre modelele mele foarte promovate a fost copy/paste in toate magazinele unui producator.".

Sfat: inregistreaza-ti colectiile la OSIM.

"La un moment dat, fiecare trebuie sa-si inregistreze colectiile la OSIM. Ceea ce eu fac in fiecare an. Este un efort financiar, insa te protejeaza de tot ceea ce inseamna copiat. Partea mai neplacuta este ca, la nivel international, acest lucru este cat se poate de costisitor. Mare atentie la targurile la care participati. Te poti trezi ca in magazine modelul tau sa apara fabricat in India sau in China. Aceasta este o reala problema in acest domeniu", spune Glavan.

Asa cum multa lume stie, Mihaela Glavan nu are studii de specialitate, absolvind ASE-ul. Insa, nu neaga ca, in viitor, si-ar dori sa urmeze niste cursuri la Institutul San Martin, din Londra, una dintre cele mai apreciate scoli de profil.

Independenta Carmen Secareanu 


"Cand esti tanar, trebuie sa stai putin sa te gandesti ce vrei sa faci, cine esti si in ce directie vrei sa o apuci" - Carmen Secareanu

A terminat Facultatea de Design din Iasi, iar in 2004 a castigat premiul national de inovatie in design, la sectiunea "Costum", cu proiectul "Haine neobisnuite pentru oameni obisnuiti". Anul acesta, a castigat un premiu important la festivalul de moda "Pasarela", "care trebuie sa se concretizeze intr-o prezentare la "Pret-a-Porter Fashion Week", care va avea loc in februarie.

"Eu am terminat o facultate de design, dar nu fashion. M-am indreptat spre fashion design pentru ca mi-a mers. Deja vindeam tot felul de gentute, faceam singura haine de cand eram mica.

Si, la un moment dat, imbracata cu hainele mele, am trecut pe la Institutul Cervantes, unde oamenii au fost incantati de ce au vazut si mi-au propus sa fac o prezentare".


Prima ei prezentare de moda a avut loc in cadrul unui targ de carte, la "Motoare". "Pentru ca reactiile au fost pozitive, am incercat sa fac asta mai departe.".

Carmen Secareanu nu are niciun angajat. Isi creeaza si lucreaza singura colectiile, iar seriile mici le face in alte ateliere. "Nu vreau sa-mi pierd niste ani din viata facand altceva decat ceea ce ma pricep", spune designerul.

"Aceasta este o meserie si, daca ai ales-o, nu o faci de dragul artei, o faci pentru ca este meseria ta. Este ok sa fii angajat, te scuteste de multe batai de cap, dar daca vrei sa fii pe cont propriu atunci trebuie sa-ti stabilesti targetul.", mai spune Carmen.

Ceea ce cu siguranta trebuie sa nu-ti lipseasca atunci cand te implici intr-o astfel de lume sunt puterea de munca si perseverenta.