Pietrele pretioase, manual de utilizare

Toate femeile adora bijuteriile. In general, se spune ca nu exista femeie care sa refuze un cadou atunci cand el consta intr-o bijuterie pretioasa.

Toate femeile adora bijuteriile. In general, se spune ca nu exista femeie care sa refuze un cadou atunci cand el consta intr-o bijuterie pretioasa.

Bjuteriile noastre sunt fie un accesoriu fantezie care ne inveseleste tinuta, fie o amuleta care ne poarta noroc, fie piese pretioase, fie exemplare unice, mostenire de familie.

Daca ne plac le purtam, iar daca le purtam se uzeaza. Metalul isi pierde din stralucire, iar pietrele pretioase se zgarie.

Afla cum trebuie sa iti ingrijesti bijuteriile de suflet.


In primul rand, daca ai o bijuterie la care tii foarte mult, nu o purta atunci cand intri in apa sau mergi la plaja. Daca stai la soare, piatra s-ar putea sa devina terna pierzandu-si din stralucire.
Este indicat sa scoti bijuteriile si cand stai la caldura intensa, deci renunta la ele atunci cand gatesti.

De asemenea, nu este indicat sa porti inele pe doua degete alaturate sau mai multe bratari pe aceeasi mana.

Atunci cand ai o bijuterie cu pietra pretioasa trebuie sa stii mai intai daca poti sa cureti piatra normal sau ea necesita o ingrijire speciala. In general, pietrele pretioase se curata la fel ca argintul, cu o periuta si cu pasta de dinti.

Uscarea si stergerea se va face cu o bucata de material din bumbac, foarte fina, pentru a evita zgarieturile. Se spune ca pietrele care si-au pierdut stralucirea vor fi din nou ca noi daca le stergi cu o carpa imbibata in alcool.


Perlele


Sunt foarte longevive si rezista mai bine de o suta de ani. Perlele sunt foarte puternice atunci cand vine vorba de socuri, dar suprafata lor se poate altera deoarece este poroasa. Perlele de cultura necesita o atentie sporita. Ele pot pali odata ce intra in contact cu sarea eliminata de pielea transpirata sau cu uleiul.

Nu este recomandat sa le porti dupa ce te-ai dat cu creme grase, fond de ten, parfum si alte produse acide. Le ingrijesti stergandu-le cu o bucata de material, de preferinta matase.

Diamantele, rubinele si safirele


Diamantul, cea mai iubita piatra pretioasa, este cea mai dura, neputand fi taiat decat cu ajutorul unui alt diamant. Daca ai un diamant poti sta linistita pentru ca nu se zgarie.


In ceea ce priveste stralucirea, lucrurile nu stau la fel de bine. Ea se poate diminua daca diamantul intra in contact cu substante abrazive. Fii atenta sa nu-l tii in cutie cu alte pietre pretioase pentru ca diamantul le poate afecta stralucirea.

Aceaste ultime mentiuni sunt valabile si pentru rubine si safire.  

Smaraldul


Este cea mai sensibila piatra pretioasa. Evita sa o expui la soare sau sa intre in contact cu detergentii sau cu produsele de curatire. Smaraldul este si foarte sensibil la socuri termice asa ca lasa-l deoparte daca mergi la munte sa skiezi sau prepari ceva la cuptor.

Sub nicio forma nu incerca sa il cureti cu apa si sapun. In cazul acestei pietre e mai bine sa previi decat sa remediezi.
 

Ametistul


Nu este fragil, dar are o sensibilitate sporita la caldura intensa si la scaderile prea mari de temperatura.

Piatra Lunii


Aceasta piatra este vulnerabila si se poate sfarma in urma unui soc. Curat-o cu apa calda fara a freca.
 

Topazul


Este o piatra rezistenta, dar se poate si el sfarma in urma impactelor violente. Este sensibil si la socurile termice. Curata-l cu apa calduta si sapun fara, insa, a-l freca. Clatirea se va face tot cu apa calduta.