Gemologia (stiinta care se ocupa de studiul pietrelor scumpe), darsi traditia includ in grupa pietrelor pretioase, in sensul strict alcuvantului, numai diamantul, rubinul, safirul si smaraldul.
Exista insa multe alte pietre, transparente sau translucide, consideratemai putin valoroase decat cele din grupa pietrelor pretioase, care suntde asemenea folosite in bijuterie, fiind denumite pietre fine.
Ametistul, acvamarinul si cuartul cenusiu sunt printre cele mai apreciatesi folosite pietre fine in bijuterie. Nu se poate face o delimitareclara intre pietrele fine si cele pretioase, existand pietre din primacategorie, care prin raritate, stralucire, marime, pot intrece ca valoareunele pietre pretioase.
Acvamarinul, asa cum ii spune si numele, are o culoare ce poate variade la bleu foarte deschis, aproape incolor, la verde - albastrui si bleuinchis. Majoritatea cristalelor de acvamarin sunt slefuite fatetat, insaexista si unele cristale care prezinta fenomenul de chatioanta ("ochide pisica"). Peste 80% din productia mondiala de acvamarin provine dinBrazilia. | Tot in acesta tara a fost descoperit si cel mai mare cristalde acvamarin, intalnit vreodata, cristal ce cantarea 23 kg.
Ametistul are diferite nuante de violet. Sunt foarte apreciate varietatilede mov inchis si foarte limpezi. Ametistul era cunoscut si apreciat siin Egiptul Antic. Este prelucrat fatetat sau sub forma de caboson. |
Culoarea cuartului fumuriu variaza de la o slaba tenta cenusiu-fumuriepana la maro inchis sau chiar negru. Cuartul cu nuante foarte inchise,aproape negru, poarta denumirea de moiron. | Denumirea provine de lagrecescul moreios, care inseamna intunecat.
Posteaza comentariu