Bijuteriile sunt accesoriile pe care le iubim cel mai mult, mai ales atunci cand sunt confectionate din metale pretioase. Fie ca preferi bijuteriile din aur, argint sau platina, invata sa le prelungesti stralucirea cat mai mult timp. Oxidarea, zgaraierea si pierderea stralucirii sunt pericolele care te-ar putea face sa te desparti de colierul si cerceii tai preferati. Metalele pretioase necesita o ingrijire adecvata pentru a le pastra stralucirea.
Argintul este un metal mai putin dens decat platina si aurul si prin urmare mai moale. Asa dar bijuteriile din argint se vor zgaraia mai repede decat celelalte. In plus, au tendinta sa se oxideze daca argintul nu este acoperit cu un strat ultrasubtire de rodiu. Ideal este sa mergi la bijutier pentru a curata argintul in fiecare an desi majoritatea persoanelor apreciaza acest metal tocmai pentru aspectul sau patinat.
Aurul galben nu isi schimba culoarea ci isi pierde din stralucire, intunecandu-se pur si simplu. Daca te confrunti cu aceasta problema, este cazul sa mergi la un specialist pentru a-l slefui si a-l face din nou stralucitor. Frecventa acestei operatii depinde in primul rand de tipul bijuteriei: un pandantiv isi pierde stralucirea mult mai repede decat un inel sau o bratara.
Si aurul alb necesita o placare cu rodiu deoarece are tendinta sa devina cenusiu odata cu trecerea timpului si pe masura ce este purtat. Daca te confrunti deja cu aceasta situatie, trebuie sa il lustruiesti si sa mergi la specialist pentru a-l acoperi cu un strat de rodiu.
Platina este cel mai dur metal pretios si nu se uzeaza la fel de repede ca aurul si argintul. De altfel este chiar renumit pentru rezistenta lui si pentru ca isi pastreaza culoarea timp indelungat. Din nefericire, odata supus socului, se deformeaza, existand sanse mici pentru a mai putea fi adus la forma initiala.
Daca vrei sa prelungesti "viata" bijuteriilor tale, este indicat sa nu le porti prea mult si sa le scoti atunci cand speli vase, stergi praful sau cureti o suprafata folosind substante chimice destinate menajului. Poti sa redai stralucirea bijuteriilor curatandu-le acasa cu ajutorul unor produse speciale care au meritul de a fi adaptate unui anumit tip de metal.
In caz de urgenta, poti sa prepari tu o substanta salvatoare din apa minerala si un produs de curatat vase degresant. Toate bijuteriile ornate cu diamante, safire sau rubine pot fi lasate intr-o baie si periate apoi cu ajutorul unei perii fine. Din contra, smaraldul, turcoazul, perlele, sideful si lapis lazuli, piatra din povestile arabe, care sunt mai porose, nu trebuie sa stea in apa. Desi unele dintre noi isi curata bijuteriile cu pasta de dinti, aceasta nu este indicata pentru ca se clateste greu si poate ramane in colturile bijuteriei.
In ceea ce priveste depozitarea bijuteriilor, trebuie sa stii ca nu este indicat sa le tii toate la un loc. Trebuie sa eviti sa intre in contact intre ele si de aceea este recomandat sa asezi fiecare bijuterie singura intr-un saculet de panza sau sa o invelesti intr-un servetel de hartie. Nici macar cerceii nu trebuie tinuti impreuna chiar daca formeaza o pereche. Ai grija la bratarile si lanturile care se curbeaza, si aseaza-le astfel incat sa fie mereu intinse. Ideal este sa pastrezi si sa folosesti cutiutele pe care le primesti atunci cand cumperi bijuteriile.