Din momentul în care o femeie vrea să-și întemeieze o familie majoritatea obiectivelor se vor subordona acestei priorități. Visul de a avea copii le motivează, dar de multe ori nu se întâmplă imediat, iar intervalul de timp necesar poate crea o stare emoțională dificilă. Este util să știi prin ce trec pentru a-ți putea înțelege mai bine prietenele sau rudele și a încerca să le oferi sprijinul necesar.
Sunt multe planuri legate de ideea de familie și sentimentul de anticipare este foarte puternic. Realizarea acestei dorințe depinde de starea de sănătate a partenerilor și mulți alți factori contextuali. Medicii recomandă celor care vor să fie părinți să se adreseze specialiștilor dacă nu reușesc să aibă copii în cel mult un an.
Iată ce și-ar dori să știi femeile care vor să aibă copii:
1. Fiecare lună este dificilă
La fiecare menstruație femeile care vor să devină mame se întreabă dacă în următoarea lună vor reuși. Dacă deja încearcă de ceva timp poate fi din ce în ce mai greu la nivel emoțional și uneori echivalează această nereușită cu eșecul pe toate planurile.
Cu siguranță nu este o idee bună să le întrebi ce noutăți au luna aceasta.
2. Este un proces imprevizibil
Deși ambii parteneri pot lua măsuri pentru a fi sănătoși, când vine vorba despre fertilitate lucrurile nu sunt atât de sigure sau clare. Chiar dacă fiecare femeie este diferită, cu siguranță le vine greu să ia în calcul posibilitatea de a nu reuși să aibă copii, mai ales dacă își doresc acest lucru de mult timp.
3. Trecerea timpului accentuează efectele negative
Multe femei cred că vor avea un copil la câteva luni de când s-au hotărât să aibă o familie și încep deja să se gândească la nume pentru bebeluș. Din păcate poate dura mai mult, în funcție de vârstă și starea de sănătate. Unele femei se confruntă simptomele specifice depresiei sau anxietății atunci când lucrurile nu se întâmplă așa cum au crezut. Din acest motiv contează foarte mult să aibă aproape prietenii și alți membri ai familiei.
4. Poate fi nevoie de un efort special, din punct de vedere medical
Unele cupluri au copii fără să-și propună acest lucru, dar în alte cazuri este nevoie de multe consulturi și analize, precum și de compararea diferitelor alternative în cazul în care o sarcină nu este posibilă.
5. Starea emoțională poate varia considerabil
Fericirea și entuziasmul predomină în primele luni, dar dacă trece mai mult timp fără să aibă un copil femeile care își doresc acest lucru foarte mult pot trece printr-o multitudine de stări emoționale negative, de la rușine, furie, vinovăție, supărare până la tristețe și descurajare. În unele cazuri este nevoie de consiliere și terapie de specialitate pentru a restabili o stare de spirit pozitivă.
6. Public sau privat
Unele femei vorbesc deschis despre dorința de a fi mame, despre planurile pe care le au și despre cum decurge tratamentul pe care-l urmează pentru a reuși. În cazul în care timpul trece și nu reușesc este posibil să prefere să evite discuțiile despre acest subiect.
Sprijinul prietenilor contează, dar trebuie să eviți să pui foarte multe întrebări pentru a nu accentua sentimentele negative.
7. Reacții diferite
Când o femeie vrea foarte mult să fie mamă se va bucura atunci când prietenele ei au copii, dar în același timp se va întrista pentru că nu a reușit același lucru încă. De exemplu, îi poate fi greu să participe la petreceri de botez pentru că o fac să se gândească la viitorul incert și să conștientizeze că nu are un copil, chiar dacă vrea foarte mult acest lucru.
8. Este vorba despre alegeri dificile
Chiar dacă într-o primă etapă s-au gândit că vor avea un copil, în situația în care află că o problemă de sănătate le împiedică să ducă sarcina la termen sau va face nașterea mult mai dificilă, femeile vor trebui să se gândească la opțiuni și alternative și să facă o alegere. Explorarea variantelor disponibile și luarea deciziilor pot fi dificile și complicate la nivel emoțional.
9. Vrei să dai un sfat? Întreabă mai întâi
Dacă a trecut destul de mult timp de când s-au hotărât să aibă un copil este posibil să nu vrea să audă sugestii sau opinii de la alte persoane, chiar dacă sunt oferite cu cele mai bune intenții. Mai bine întreabă înainte dacă vor să asculte opinia ta și nu te simți jignit dacă primești un răspuns negativ.
Posteaza comentariu