Secretul fericirii în familie

Câteodată, ți se pare că singurul mod plăcut de a petrece timpul în familie necesită o activitate nouă și diferită, precum o vacanță.
Însă studiile realizate au ajuns la concluzia că și familiile care nu merg într-o vacanță pentru o perioadă mai lungă de timp pot descoperi secretul fericirii la domiciliu.

Care este secretul fericirii în familie?


Noile experiențe și vizitarea unor locuri noi pot fi pașii perfecți pentru îmbunătățirea relațiilor dintr-o familie. Însă cercetătorii de la Universitatea Baylor au realizat un studiu pe un eșantion de 1.500 de persoane, cu privire la modalitățile de petrecere a timpului liber în familie din ultimul an.
Au descoperit că familiile care au stat acasă și au participat la activități realizate împreună au fost mai fericite decât cele care au plecat în vacanțe. Acest lucru poate fi datorat de faptul că, în momentul în care creierul se concentrează pe procesarea noilor informații, precum activitățile noi și oamenii necunoscuți dintr-o locație nouă, acesta are mai puțină disponibilitate pentru relațiile de familie, după cum afirmă autorul principal al studiului, Karen K. Melton, profesor în studii dedicate copiilor și famiilor.

Studiile anterioare au arătat că oamenii se angajează mai mult în activități structurate și delimitate de reguli decât atunci când își petrec timpul în situații nestructurate.
Angajamentul reprezintă unul dintre cele trei elemente ale fericirii, pe lângă emoțiile pozitive și sentimentul că acțiunile tale sunt semnificative.

Toate tipurile de activități pentru timpul liber au potențialul de a furniza secretul fericirii în familie. Însă timpul petrecut acasă făcând diferite activități poate imita acest tip de mediu previzibil și structurat. De aceea, familiile tind să aibă un angajament mai mare în timpul acestor momente aparent banale. Studiul, care a inclus răspunsuri atât de la ambii părinți, cât și de la copiii lor, în vârstă de 11-15 ani, nu a examinat exact activitățile desfășurate de familii acasă, ci doar dacă acestea erau familiare sau nu membrilor familiei.
Însă unele familii confundă timpul petrecut în familie cu timpul petrecut acasă.

Anumiți experți dezvăluie faptul că mesele în familie reprezintă una dintre cele mai bune metode pentru a uni o familie, descurajând activitățile pasive precum uitatul la televizor. Pentru unele familii, fericirea poate fi atinsă prin mâncatul și jucatul împreună, pe când pentru altele poate fi vorba despre hobby-uri, uitat la televizor, ascultat muzică. Specialiștii au observat și o discrepanță între cele mai bune practici și realitate.
Cu alte cuvinte, nu toate familiile consideră că secretul fericirii constă în statul acasă.
iulia-mirica