Părinţii se îngrijorează la fel de mult pentru copiii lor, chiar dacă aceştia au devenit adulţi

Dacă ai trecut deja de adolescenţă, dar mama sau tatăl tău încă te verifică dacă eşti în regulă, află că nu eşti singurul!

Potrivit rezultatelor unui studiu recent publicat în "The Gerontologist", mulţi părinţi care au copii adulţi încă simt acelaşi stres ca atunci când aceştia erau mici. Principalul autor al studiului, Amber J. Seidel este un gerontolog de familie şi s-a implicat în această cercetare deoarece crede că relaţiile familale sunt foarte importante pentru societate.

Pentru studiu, Seidel şi echipa sa de cercetători au analizat datele a 186 de cupluri heterosexuale căsătorite, cu vârsta de 50 de ani, care au avut în medie 2-3 copii adulţi.



Părinţii au fost rugaţi să evalueze diferite tipuri de sprijin pe care îl oferă copiilor lor adulţi pe o scară de la 1 la 8, 1 fiind zilnic şi 8 nu mai mult de o dată pe an. Tipurile de sprijin au variat de la ajutor practic, cum ar fi suport financiar, până la sprijinul emoţional, inclusiv consiliere şi discutarea evenimentelor zilnice.

Părinţii au evaluat, de asemenea, cât de stresant e să îşi ajute copiii adulţi şi cât de mult se îngrijorează pentru aceştia, pe o scară de la 1 la 5, 1 fiind deloc şi 5 foarte mare.


În cele din urmă, participanţii au raportat orele de somn în fiecare noapte. Mamele au spus că dorm aproximativ 6,66 ore pe noapte, în timp ce taţii 6,69 ore pe noapte. Rezultatele au arătat că, pentru taţi, sprijinul acordat copiilor a fost ascociat cu lipsa de somn. În schimb, aceştia dorm mai mult atunci când mamele preiau acest sprijin. Nu s-a observat un astfel de impact asupra somnului femeilor. Cu toate acestea, pentru femei, somnul a fost afectat de experienţa unui stres mare cauzat de copiii lor. Nivelurile de stres pe această temă nu păreau să afecteze atât de mult taţii.
În general, studiul a constatat că acordarea de sprijin în sine a afectat bărbaţii, în timp ce stresul asupra sprijinului a fost cel care a afectat femeile.

Seidel emite ipoteza că rezultatele pot fi un efect secundar al gradului de implicare al multor părinți în viața copiilor lor. Această tendinţă, împreună cu apariţia telefoanelor mobile şi a reţelelor de socializare, oferă părinţilor o perspectivă mai profundă a ceea ce se întâmplă în viaţa copiilor lor adulţi, ceea ce poate duce la mai multe motive de îngrijorare.
Părinţii se pot ajuta singur să facă faţă stresului adoptând obiceiuri alimentare mai sănătoase, exerciţii fizice, atenţie, grupuri de suport sau terapie.

Sursă: healthspiritbody