7 moduri prin care îți poți ajuta copilul să-și facă prieteni

Dezvoltarea abilităților sociale ale copilului îl poate ajuta să se confrunte cu lumea.

Deși unii copii sunt în mod natural mai ușor adaptabili social decât alții, totuși trebuie să se familiarizeze cu abilități de comunicare eficiente pe măsură ce cresc.

Află cum să îți ajuți copilul să devină mai sociabil și să-și facă mai ușor prieteni:


Încurajează contactul vizual


Antrenează-ți copilul să se uite în ochii persoanei cu care vorbește. Acest lucru promovează o comunicare eficientă și dezvoltă încrederea de sine.

Poți încerca anumite jocuri, cum ar fi să participați la un concurs de priviri, să îl rogi să vorbească cu jucăriile sale sau să te privească în ochi atunci când îți povestește ceva.


Învață-l ce înseamnă empatia


Vizionează un film împreună cu copilul tău sau uitați-vă la televizor pentru a-l ajuta să identifice și să înțeleagă sentimentele altora.

Încearcă să-l întrebi ceva de genul: "Cum crezi că se simte tipul în galben acum?" și să aștepți răspunsul lui. Când îți ajuți copilul să dezvolte empatia, aceasta prinde rădăcini pentru o comunicare eficientă mai târziu.

Încurajează-l să-și exprime sentimentele


Odată ce copilul tău înțelege cum să identifice sentimentele, va învăța să le exprime și să răspundă la diferite situații. Dacă copilul tău este prea timid, oferă-i un spațiu confortabil pentru a-și exprima sentimentele.



Ca părinte, interacționează cu el în fiecare zi și învață-l cuvinte de amabilitate precum: "mulțumesc", "vă rog" și, de asemenea, implică-l în conversațiile tale.

Poate te interesează și: Învață să comunici eficient cu soțul tău pentru a avea un mariaj fericit. 8 sfaturi
 

Explică-i importanța spațiului personal


Poate ar trebui să îți înveți copilul și despre importanța de a avea spațiu personal. Toată lumea are nevoie de asta, chiar și el, pentru a crea un mediu confortabil în care să interacționeze.

Poți, de asemenea, să-l informezi despre modalitățile adecvate de a comunicare cu cineva în timpul diferitelor situații sociale.

Joacă-te cu el


Acest gen de activități promovează răbdarea, abilitatea de a-și aștepta rândul, negocierile despre cine face prima mișcare, respectarea regulilor și o reacție bună, indiferent dacă pierde sau câștigă.

Te poți juca cu el atât afară, cât și în casă, important este doar să te asiguri că jocul de adecvat vârstei copilului tău.

Pregătește-l pentru abilități sociale avansate odată ce și-a însușit elementele de bază


Odată ce copilul a ajuns să se exprime fără teamă, se va putea descurca cu ușurință în orice situație complexă.

Prin urmare, expune-l la mijloace de comunicare eficiente, cum ar fi negocierea, vorbitul în public, soluționarea conflictelor și multe altele, pentru a-l ajuta să se confunte cu lumea reală în viitor.

Continuă să îi oferi un mediu în care să prospere


Oferă-i copilului o companie bună și oportunități de a comunica cu diferite tipuri de oameni.

Dacă copilul tău este timid și nu are abilități sociale prea bine dezvoltate, îl poți implica în activități de grup, activități sportive diverse, cursuri pentru dezvoltarea și descoperirea hobby-urilor și multe alte modalități de a interacționa cu ceilalți. Acest lucru ajută și la dezvoltarea abilităților interpersonale.