4 sfaturi simple pentru siguranța copiilor în mediul online

Ca orice părinte, vrei ca cei mici să descopere lumea cu uimire și încântare. Dar pe internet, toată această uimire și încântare poate fi prea mult, prea rapid!

În zilele noastre, știm prea bine pericolele care se ascund pe internet. Fie că este vorba de teme pentru școală, de divertisment sau doar de socializare cu prietenii, internetul poate fi o parte importantă a vieții copilului tău. Prin urmare, este important să-l înveți cum să rămână în siguranță online.

Este important să te asiguri că învață să-și folosească laptopul, telefonul și alte dispozitive conectate la internet în mod responsabil.

Iată 4 sfaturi simple pentru siguranța copiilor în mediul online:


Comunică eficient


Nu este cel mai ușor lucru de făcut cu copiii, dar păstrarea liniilor de comunicare deschise este cheia. Vrei ca aceștia să știe că pot împărtăși cu tine orice privitor la activitățile lor online, precum și să te avertizeze dacă ceva nu este în regulă.
Strategiile simple includ:

  • Vorbește cu ei despre prezența lor online cât mai devreme posibil, ideal înainte de a începe să folosească e-mailul, rețelele sociale sau un smartphone.
  • Discută cu ei despre ceea ce consideră interesant online și învață de la ei despre site-uri web și aplicații populare, acest lucru îți va permite să identifici potențialele riscuri.

Oferă-le puțină perspectivă


Copiii pot fi capabili să îți dea lecții atunci când vine vorba de mesaje sau de Facebook, dar ai o experiență de viață neprețuită de împărtășit, așa că asigură-te să le reamintești că:

  • Ceea ce împărtășesc online rămâne acolo pentru totdeauna, chiar și în aplicațiile care ar trebui să șteargă conținutul după o perioadă de timp, cum ar fi Snapchat. Înainte de a împărtăși, ar trebui să se întrebe întotdeauna: Este ilegal? Dăunător pentru mine? Rușinos pentru altcineva? Dacă răspunsul este da la oricare dintre aceste întrebări, nu ar trebui să-l împărtășească în nicio circumstanță.
  • Hărțuirea online nu este niciodată OK și trebuie să alerteze imediat un adult dacă se întâmplă, astfel încât să poate fi colectate dovezi ale hărțuirii, inclusiv data, o înregistrare digitală a ceea ce s-a întâmplat și orice conversație a avut loc.

Monitorizează-i fără să-i spionezi


Majoritatea copiilor învață să înțeleagă limitele, cum ar fi respectarea spațiului personal al altora sau să nu deschidă borcanul cu prăjturi fără să întrebe.

Utilizarea internetului nu este diferită. Este util pentru copii să aibă reguli de bază cu privire la site-urile web pe care le pot vizita, ce aplicații pot folosi și ce pot partaja online. De asemenea:

  • Află cine sunt prietenii lor, online și offline.
  • Amintește-le că, dacă se smt neliniștiți cu ceva ce se întâmplă online, pot și ar trebui să apeleze la un adult de încredere.

Limitează-le accesul în mod corespunzător


Modul în care gestionezi utilizarea internetului de către copiii tăi va depinde în mare parte de vârsta lor.

  • Există site-uri și instrumente de navigare destinate copiilor mai mici, cum ar fi YouTube Kids, care își propune să ofere copiilor o experiență online sigură.
  • Copiilor mai mari li se poate permite mai multă libertate, deoarece doresc să-și creeze o rețea și trebuie să folosească internetul pentru culegerea de informații.
    Dar poți să stabilești limite pe care le consideri potrivite pentru tine și pentru ei. Discutați împreună aceste limite, inclusiv filtrele de site-uri web pentru a bloca conținutul pentru adulți și controlul parental în aplicații precum Netflix pentru a limita conținutul pe care îl pot accesa.


Sursă: verizon