Noi nu ne amintim de acel prim moment magic în care suntem puși în brațele mamei, dar creierul nostru simte și înregistrează sentimentul de siguranță pe care îl va asocia toată viața cu o îmbrățișare (de mamă).
Noi, mamele, știm deja că atunci când ne ținem puiul în brațe vindecăm orice rană. Dar știați și că îl ajutăm să își dezvolte creierul?
Așa arată un studiu recent, care scoate în evidență importanța îmbrățișărilor zilnice, un obicei pe care eu îl am cu băieții mei de 5 ani, de când sunt mamă. Pur și simplu, așa am simțit că trebuie să fac. Și ca mine, sunt multe mame.
De ce sunt atât importante îmbrățișările în primii ani de viață?
La naștere, neuronii bebelușilor au foarte puține legături între ele. Acestea se formează pe măsură ce are loc cunoașterea, adică atunci când bebelușii sunt stimulați prin diferite experiențe și simțuri.
Pe măsură ce se dezvoltă legăturile neuronale, numite sinapse, acestea sunt tot mai multe, ajungând la 1 milion de legături neuronale pe secundă, în primii ani de viață.
Îmbrățișările și conectarea cu bebelușii și copiii mici ajută la formarea sinapselor. De la naștere și până la vârsta de 3 ani este o perioadă esențială în care au loc aceste legături între neuroni.
Cum ajuți un bebeluș să își dezvolte creierul prin îmbrățișări
În viața noastră de familie a venit, în urmă cu 9 luni, încă un băiețel pe care îl sorb zilnic din priviri, îl miros din cap până în picioare și îl țin strâns în brațe. Îl țin când și cât vrea el. Acum deja întinde mânuțele spre mine, cerându-și dreptul de a fi mângâiat, de a se simți în siguranță. Sigur, îmbrățișarea mamei e cea mai vindecătoare, însă la fel de bine ne simțim și când ne îmbrățișează orice persoană dragă, nu-i așa?
Înainte să învețe să vorbească, bebelușii creează o conexiune de nedespărțit cu părinții, doar prin atingere. Pielea este cel mai extins organ al omului, pe o suprafață foarte mare.
De aceea, este în legătură directă cu o mare parte a creierului. Astfel, de fiecare dată când atingi un bebeluș, este stimulată și o parte a creierului, și așa se formează sinapse. Și masajul este o modalitate excelentă de a crea legături neuronale. De exemplu, dacă îi și vorbești în timp ce îl masezi ușor și îi explici: acum îți masez piciorușul, bebelușul tău procesează 3 senzații: te vede, simte atingerea și aude vocea ta. Aceste stimulări creează noi și multe sinapse.
Cum ajuți un toddler să își dezvolte creierul prin îmbrățișări
Pe măsură ce cresc, copii încep să devină conștienți de persona proprie și să se îndepărteze câte puțin de părinți, explorând lumea.
Băiatul meu cel mare este la această vârstă, la care nouă părinților ne e greu/ frică să îi lăsăm loc de libertate.
Studiul arată că dacă îmbrățișezi copilul atunci când revine la tine, îi transmiți astfel un sentiment de siguranță, că ești acolo ca să îl sprijini și să îl ajuți.
În același timp, îi crește stima de sine și capătă încredere că se poate descurca singur.
Încercați să vă îmbrățișați copiii zilnic, nu doar ca recompensă sau când vă este dor de ei!
Vezi și: Un bunic îşi ţine nepotul în braţe. Povestea lor a înduioşat întreaga lume - FOTO
Și elevii de școală au nevoie de îmbrățișări pentru a-și dezvolta creierul
Chiar dacă are 6–7 ani sau e la școală, copilul tău are nevoie în continuare de îmbrățișări. Niciodată nu suntem prea mari pentru a fi strânși în brațe cu iubire.
Încercați să creați o rutină.
În general seara, să stați împreună 10 minute pe pat, pe canapea, la el în cameră și să vă strângeți în brațe, să vorbiți despre ziua care a trecut, ce v-a plăcut și ce nu v-a plăcut. E important să nu îl interogați, ci chiar să îi povestiți și voi ce ați făcut la serviciu.Astfel, copilul va fi mai deschis să vorbească despre lucruri mai puțin plăcute, poate nu a avut o zi bună la școală, sau din contra, a avut mari realizări.
Eu fac asta aproape zilnic cu băiatul meu cel mare. Uneori îmi povestește fără să îl întreb cum i-a fost ziua. Mai ales, când e încântat de ceva. Sunt și zile când nu are chef, e plictisit și se preface că adoarme sau îi e somn, ca să scape de mine. Îl las în pace. Nu insist. Până la urmă, și mie îmi convine că adoarme mai repede, nu?
Cu toții iubim îmbrățișările, ne dau siguranță și comfort, și acum aveți un motiv în plus să vă țineți copiii în brațe: să îi ajutăm să-și dezvolte creierul.
Ar trebui să citești și: Motivul pentru care îți poți lăsa bebelușul să adoarmă în brațele tale
Posteaza comentariu