Părinții elicopter cred că fac ceea ce este mai bine pentru copiii lor, însă le scad șansele de succes copiilor. În special, când vine vorba de viața profesională a copiilor lor. Iată ce ar trebui să știi despre părinții elicopter!
Cine sunt părinții elicopter?
Părinții elicopter nu vor să fie răniți copiii lor. Aceștia ameliorează fiecare căzătură a odraslelor. Însă problema este că acești copii extrem de protejați nu învață niciodată să facă față pierderilor, eșecului sau dezamăgirii, toate acestea fiind aspecte inevitabile ale vieții tuturor. Protecția exagerată nu îi lasă pe cei mici să dezvolte toleranță la frustrări. Fără acest atribut psihologic important, tinerii intră în câmpul muncii cu un mare dezavantaj.
Această categorie de părinți face prea multe pentru copii, așa că cei mici ajung să crească fără o etică profesională sănătoasă și fără abilitățile de bază. Fără aceste lucruri, tinerii nu vor putea să îndeplinească multe dintre sarcinile de la locul de muncă.
Acești părinți își protejează excesiv copiii și îi privează de consecințele acțiunilor lor.
În consecință, viitorii adulți pierd ocazia de a învăța lecții de viață valoroase din greșelile pe care le fac, lecții de viață care ar contribui la inteligența lor emoțională. În plus, părinții elicopter își protejează copiii de orice conflict pe care îl pot avea cu colegii lor. Ca rezultat, atunci când cresc, copiii nu știu cum să rezolve dificultățile dintre ei și un coleg sau un șef. Oamenii rezolvă problemele încercând lucruri, făcând greșeli, învățând și apoi încercând din nou. Acest proces creează încredere, competență și valoare de sine. Părinții elicopter îi împiedică pe copii să dezvolte toate aceste atribute importante, care sunt necesare pentru succesul carierei.Părinții elicopter sunt de părere că odraslele lor ar trebui să câștige mereu. La toate competițiile sportive la care merg, ar trebui să obțină un trofeu. Ar trebui să aibă note de trecere, chiar dacă temele lor nu sunt făcute și nu știu prea multe la teste. Însă într-un loc de muncă funcțional, există un singur câștigător al unui concurs și doar munca de înaltă calitate este recompensată.
Dacă copiii cresc gândindu-se că vor câștiga indiferent de ceea ce fac, nu vor realiza că trebuie să muncească din greu pentru a reuși. Acești tineri vor fi devastați atunci când vor pierde competiții, când vor dezamăgi la interviuri sau când vor fi concediați de la locul de muncă. Ei nu vor înțelege de cât efort este nevoie pentru a câștiga în lumea reală. Acestor tineri le lipsesc competențele de care au nevoie atunci când dau de o problemă grea sau de un proiect complicat. Se așteaptă ca alți oameni să facă lucrurile pentru ei, așa cum au făcut și părinții lor. În esență, ei nu pot gândi sau acționa pentru ei înșiși.Părinții elicopter insuflă un set de atitudini proaste. Copiii lor cresc cu așteptări în ceea ce privește succesul, fără legătură cu timpul și energia investite, și simt că merită un tratament preferențial. La un interviu de angajare, potențialii angajatori se pot lovi de atitudinea unei persoane crescută de părinți elicopter sau de lipsa sa de abilități de bază. Ignoranța și incompetența acestor copii combinate cu așteptările unor recompense imediate și substanțiale ar putea duce la sfârșitul rapid al unui interviu.
Chiar și în moduri ușor vizibile părinții elicopter își afectează copiii.
Copilul adult al unui părinte elicopter va lua o pauză de cafea, însă nu va spăla cana după el sau nu va strânge în urma sa. Iar acest lucru va duce la păreri proaste din partea colegilor. Acești tineri se așteaptă ca cineva să curețe după ei, în același mod în care mizeria lor a fost întotdeauna curățată atunci când erau copii. Aceștia nu își dau seama că nu mai există cineva care să le curețe mizeria, fie ea fizică, interpersonală sau profesională.Parentingul intruziv interferează cu dezvoltarea autonomiei și competenței. Așa că parentingul acestor părinți elicopter duce la creșterea dependenței și la o abilitate scăzută de a duce la capăt sarcini fără supravegherea părinților. Uneori, cel mai bun mod de a fi alături de copilul tău este să nu fii. Studiile au ajuns la concluzia că tinerii adulți crescuți de părinții elicopter sunt supuși unor riscuri crescute de depresie.
Tinerii au nevoie de părinți care să îi susțină în a deveni adulți funcționali. Acest lucru înseamnă mai puțină protecție și mai multă încurajare pentru a face lucrurile pe cont propriu, pentru a descoperi diferite lucruri și pentru a învăța cum să facă față dificultăților.
Acesta este modul în care le pot permite să își dezvolte încrederea, competențele, valoarea de sine și inteligența emoțională. Iubirea copilului înseamnă să îl îndrumi, să îl protejezi și să îl sprijini. Nu înseamnă că trebuie să îl protejezi prea mult, pentru că trebuie să învețe să facă față provocărilor, dezamăgirilor și eșecului.