Lucruri care calmează anxietatea copiilor

Anxietatea copiilor reprezintă o fază naturală prin care trec cei mici. O fază care este temporară și, în cele mai multe cazuri, nu face niciun rău.

Însă copiii care suferă de anxietate experimentează frică, nervozitate, încep să evite locuri și activități! Vrei să știi ce poți face pentru a calma anxietatea copiilor?

Cum poți să calmezi anxietatea copiilor?

1. Înțelege că eliminarea anxietății nu este obiectivul, ci gestionarea acesteia

Poate fi descurajator să-ți vezi copilul cum suferă de anxietate. E dureros. Dar oricât de mult ți-ai dori să scapi de orice provoacă anxietate, nu este posibil. În schimb, îți poți învăța copilul să tolereze anxietatea cât de bine poate, chiar și atunci când este îngrijorat.

2.

Permite-i copilului să-și confrunte anxietatea

În timp ce-l ajuți pe cel mic să evite lucrurile care îl sperie pe termen scurt, nu faci decât să exacerbezi problema pe termen lung. Este important ca părinții să înțeleagă că, atunci când încearcă să îi protejeze pe copii de situațiile care provoacă anxietate, nu fac decât să înrăutățească anxietatea și stresul pe termen lung.

3. Stabilește așteptări pozitive și realiste

Stabilirea așteptărilor pozitive și realiste se referă la insuflarea unui sentiment de încredere în sine.
Adesea, exprimarea încrederii că cel mic va fi bine îi permite să-și gestioneze anxietatea suficient de bine pentru a vedea lucrurile în mod clar.

4. Respectă gândurile și sentimentele

Nu vrei să ignori anxietatea copilului, dar nici să o amplifici. În momentul în care celui mic îi este frică să meargă la medic, adresează-te acestei temeri. Ascultă și empatizează și spune-i că știi că este speriat, dar totul va fi bine. Și vei fi alături de el.

5. Nu pune întrebări anticipative

Dacă ai un vag sentiment că ceva anume îl deranjează pe cel mic, asigură-te că pui întrebări deschise.
De exemplu, atunci când îl întrebi pe cel mic cum merge învățatul pentru teste îl încurajează să se exprime, spre deosebire de momentul în care îl întrebi dacă este îngrijorat că urmează testele.

6. Nu-i hrăni fricile

Cu alte cuvinte, nu îi da copilului tău un motiv să îi fie teamă. Dacă cel mic are o experiență negativă cu un alt copil, ultimul lucru pe care vrei să-l faci este să îi dai un motiv să se teamă de copiii mai mari decât el. Din nou, este important să empatizezi și să asculți.
Dacă nu știi cum să răspunzi, fă niște cercetări și revino în discuție! Indiferent ce faci, nu îi spune că frica sa este bazată pe un motiv real, decât dacă este.

iulia-mirica