În afara cunoștințelor pe care copiii din întreaga lume le dobândesc la școală, în această țară se pune preț și pe alte lecții care au rolul de a-i pregăti pe cei mici pentru viață. Iată câteva principii de bază care fac învățământul japonez atât de eficient:
Elevii din Japonia nu dau teste până în clasa a patra
„Lucrare de control” și „Scoateți o foaie de hârtie” - acestea sunt cuvintele care îi bagă în sperieți pe cei mai mulți elevi de gimnaziu. Dar copiii din Japonia nu au parte de astfel de emoții, cel puțin nu în primii ani de școală. Japonezii nu dau teste și examene până în clasa a patra. Scopul este ca primii trei ani de școală să dezvolte caracterul copiilor și să pună bazele bunelor maniere, nu să le testeze cunoștințele.
În această primă etapă învață să fie generoși, empatici și să aibă compasiune. De asemenea, sunt învățați să-i respecte pe ceilalți și să dezvolte o relație armonioasă cu natura și animalele.
Copiii fac curățenie în școală
Dacă în școlile din restul lumii există angajați care mențin curățenia, acest lucru nu este valabil în Japonia. În această țară copiii sunt responsabili pentru curățenia în școală. Elevii trebuie să facă curat în clasă, cantină și chiar și în toalete.
Japonezii consideră că această regulă îi învață pe elevi să se ajute și să lucreze în echipă.
Și prin ștergerea băncilor, măturarea și spălarea podelelor, copiii învață să respecte propria muncă și munca celorlalți.Elevii mănâncă în clasă împreună cu profesorul
În alte țări, profesorii nu mănâncă împreună cu elevii, însă în Japonia aceasta este o regulă cu tradiție. Are rolul de consolida și de a crea o relație apropiată între elevi și profesori. În acest fel copiii se simt ca în familie alături de colegi și profesori. De asemenea, meniul elevilor este realizat de nutriționiști astfel încât copiii să aibă o dietă echilibrată, bazată pe alimentația tradițională japoneză.
Elevii participă la workshop-uri după școală
After-school-urile și școlile pregătitoare sunt foarte populare în Japonia.
În acest fel elevii pot învăța lucruri diferite față de cele care le sunt predate la școală. Cursurile se desfășoară după orele de la școală și majoritatea copiilor japonezi le urmează pentru a obține un loc într-un liceu bun. Spre deosebire de elevii din alte țări, cei din Japonia învață chiar și în weekend sau de sărbători.Cursurile de caligrafie și poezie sunt obligatorii
Caligrafia japoneză, numită Shodo, este o formă de artă în care oamenii scriu mesaje cu însemnătate folosind caractere kanji. Haiku, pe de altă parte, este o formă de poezie în care propozițiile simple sunt folosite pentru a stârni emoții profunde cititorului. Aceste două cursuri au rolul de a-i învăța pe elevi tradiții vechi de sute de ani și de a-i încuraja să-și aprecieze cultura.
Toți elevii trebuie să poarte uniformă
Regula uniformelor este aplicată în toate școlile din Japonia.
Scopul este de a elimina barierele și de a promova sentimentul de comunitate. Purtarea uniformelor îi ajută pe elevi să-și concentreze atenția asupra studiilor și în același timp îi încurajează pe copii să-și exprime personalitatea prin alte metode decât cele vestimentare.