Cum să-ți pregătești emoțional copilul pentru școală. 5 sfaturi

A început școala și odată cu ea, pot apărea și problemele. Iată câteva sfaturi care te ajută să-ți pregătești emoțional copilul pentru școală!

1. Comunică


Cel mai important instrument pentru facilitarea tranziției la școală și pentru a-ți ajuta copilul să gestioneze stresul este comunicarea. Păstrarea unui canal deschis de comunicare părinte-copil este esențială. Copiii ar trebui să se simtă liberi să vorbească despre bucuriile lor și despre anxietate, având încredere că părinții îi pot asculta fără a le reproșa lucruri. Acceptă ceea ce simte copilul tău și apoi ajută-l să facă față! De asemenea, această comunicare nu ar trebui să fie un eveniment unic, ci mai degrabă o conversație continuă.

2. Anticipează


Comunicarea despre începutul anului școlar ar trebui să înceapă înainte de evenimentul în sine. Începând de la mijlocul lunii august și până la sfârșitul acesteia, părinții ar trebui să înceapă conversația despre începutul școlii și posibilii factori stresori.
Prin propriile abordări, părinții ar putea să îi întrebe pe copii ce speră să obțină de la noul an școlar și dacă există ceva de care se tem.

3. Vârsta contează


Atunci când vorbești cu copilul tău despre așteptările și temerile lui, trebuie să îți dai seama că acestea variază foarte mult în funcție de vârsta lui. Pune întrebări mai simple și fii mai activă atunci când încerci să ajuți un copil mic să facă față! Pune accentul pe punctele forte și nu fii invazivă cu un adolescent! Cu toate acestea, poți fi mai directă și poți aprecia capacitățile copiilor de 16-18 ani.

4. Complexitatea contează


Trebuie luată în considerare și complexitata experienței școlare a copilului tău. Acesta se confruntă cu provocări și realizări academice, precum și cu relații sociale complexe cu profesorii și colegii.
COpilul tău vede exemple de bunătate și grijă la școală, dar și răutate și agresivitate. Copilul tău se confruntă cu un peisaj cultural complex. Părinții ar trebui să-și asume un rol activ în învățarea copilului despre numeroasele roluri și relații pentru a-l ajuta să treacă prin orice complexitate care apare.

5. Normalizează


Experiențele noi sunt adesea complicate la început, la școală, la birou, în relații sau în societate. Este normal ca cel mic să aibă temeri și e normal ca tranzițiile să fie dureroase.
Permite-i celui mic să știe că lucrurile se desfășoară astfel și crede în capacitatea lui de a face față!
iulia-mirica