Cum să-ți ajuți copilul să nu mai facă pipi în pat. 6 sfaturi utile

În ciuda faptului că s-ar putea să-ți fi antrenat copilul de la o vârstă fragedă, obiceiul de a face pipi în pat e foarte frecvent între vârstele de 4 și 7 ani.

 

Citește și: La ce vârstă ar trebui copiii să înceapă să se implice în treburile casnice

Deci, dacă totuși se întâmplă copilului tău, amintește-ți că e complet normal. Ce poți face tu sunt doar câteva lucruri pentru a încerca să previi acest lucru în viitor.

 

Cum să-ți ajuți copilul să nu mai facă pipi în pat. 6 sfaturi utile

Micșorează cantitatea de lichide înainte de culcare

Pentru a preveni ca vezica urinară a copilului să devină prea plină în timpul serii, este important să controlezi cantitatea de lichid pe care o bea târziu după-amiază și chiar înainte de culcare.

Lasă-l să consume cât mai multe lichide dimineața și în timpul prânzului, apoi micșorează încet cantitatea pe măsură ce ziua progresează. De asemenea, este foarte important ca un copil să meargă la toaletă în fiecare seară chiar înainte de culcare. Introdu această activitate în rutina lui de seară.

Evită anumite alimente care pot irita vezica

Există anumite tipuri de alimente care pot irita vezica la copiii mici, determinându-i să aibă mici accidente atunci când dorm, deoarece nu au sufiecient control al vezicii urinare. Evită alimentele care sunt prea acide, cum ar fi sucurile de fructe care conțin lămâie, portocală, ananals, măr sau afine.

Evită produsele lactate, cum ar fi laptele sau iaurtul, deoarece lactatele pot face copilul să se simtă mai somnoros și să îl împiedice să se trezească atunci când vezica urinară este plină. De asemenea, evită ciocolata caldă, ceaiul sau orice băutură carbogazoasă care ar putea conține prea mult zahăr sau cofeină.

Stabiliți o pauză de mers la baie la miezul nopții

Copiilor le este destul de greu să se trezească când vezica lor este plină. Ideea este să-i trezești în mijlocul nopții și să-i întrerupi somnul intenționat pentru o pauză de mers la baie pentru a-și goli vezica. Acest lucru îl va ajuta să fie mai atent și să se trezească în mijlocul nopții în mod natural pentru a merge la baie pe cont propriu.

Poți monitoriza de câte ori copilul tău merge la toaletă în timpul zilei și îl poți trezi noaptea în funcție de asta. De exemplu, dacă copilul tău merge la baie de 7 ori pe zi, la fiecare 3 ore, trezește-l la fiecare 3 ore. După aceea, îl poți schimba treptat la fiecare 4 ore și eventual o dată pe noapte. Când trece o săptămână fără să mai facă pipi în pat, oprește-te, pentru că e instruit suficient cât să se trezească și să meargă singur la toaletă.

Dublează cantitatea de magneziu

Potrivit cercetărilor, copiii ar putea suferi de enurezis nocturn (incontinență urinară) deoarece le lipsește magneziul din dietă. Lipsa de magneziu face ca sistemul nervos să fie mai puțin receptiv, așa că un copil nu știe când trebuie să folosească toaleta.

Nu este nevoie să oferi suplimente copilului, ci doar să incluzi magneziu în dieta lui. Alimentele bogate în magneziu sunt semnințele de susan, avocado, banane, somon, leguminoase și tofu.

Vorbește cu copilul tău

Vorbește cu copilul tău despre ce simte, nu trebuie să fie vorba despre accidentele nocturne, ci de starea lui emoțională în general. Dacă a trecut printr-o schimbare în viața lui, cum ar fi școala sau orice altă situație emoțională care i-ar fi putut provoca un anumit stres sau anxietate, aceasta ar putea fi cauza obiceiului său de a face pipi în pat. Va dispărea când se va obișnui cu situația. Între timp, fă-l să se simtă susținut, nu jenat. Fă-l să simtă că ești alături de el!

Oferă-i recompense

Este important să recompensezi copilul pentru activități pe care le poate controla. Să facă pipi în pat e ceva ce nu poate controla. Așadar, dacă îl recompensezi pentru nopțile în care rămâne uscat, acest lucru ar putea avea un impact negativ și îl va face să simtă că a eșuat. Acordă-i recompense legate de lucruri care îl ajută să evite să mai facă pipi în pat, cum ar fi:

  • consumul de apă dimineața, dar evitarea mai multor lichide seara
  • consumul gustărilor bogate în magneziu
  • mersul la toaletă înainte de culcare

Sursă: brightside