Cum îți înveți copilul să se îmbrace singur în funcție de vârstă

Printre primele gesturi pe care copilul le învață cu ajutorul tău este îmbrăcatul. În perioada copilăriei mici, bebelușul are diverse ”opinii” despre acest subiect: uneori vrea să alerge dezbrăcat, alteori nu suportă decât scutecul, după o anumită vârstă devine pudic, alteori se dezbracă când ți-e lumea mai dragă.
Procesul de a înțelege că odată venit pe lume, va trebui în marea parte a timpului să păstreze textile pe el se desfășoară cu diferite coordonate în funcție de vârstă.

Un nou născut cu siguranță că nu poate nici măcar să își tragă mâna pe mânecă: însă, după câteva luni, bebelușul va testa gesturile tale prin mimetism. Observând cum îi așezi hăinuțele, va începe să colaboreze. În plus, va remarca adulții din jurul său performând aceleași gesturi. 

După împlinirea vârstei de un an, copilul va da semne de independență, numai că vor fi mai degrabă orientate către a se dezbrăca, decât către a se îmbrăca.
Primele tendințe vor fi că își va întinde mâna spre mânecile tricourilor sau jachetelor, va căuta să se joace cu nasturi sau fermoare sau șnururi și va testa executarea în regie proprie a manevrelor pe care tu le-ai tot făcut.

Când poate învăța copilul să se îmbrace singur?


Între 2 și 3 ani, apar cele mai semnificative schimbări în raportarea bebelușului tău la subiectul vestimentar. Deja spre 3 ani, copilul tău va deosebi fața și spatele unui item de îmbrăcat, se va descurca bine cu nasturii și va reuși să își tragă măcar șosetele în picioare. 

Între 3 și 4 ani, dorința copilului tău de a fi independent va fi suficient de crescută și combinată cu noi posibilități motorii ale corpului său, încât va reuși de cele mai multe ori să se îmbrace singur.
Condiția prealabilă este să îi pregătești tu hainele și să fie ușor de îmbrăcat. Nu te gândi că fetițele vor ști prea curând să își tragă dresuri pe ele, dar măcar vor ști să își lege o curea. 

Între 4 și 5 ani, copiii în mod normal se îmbracă singuri. Ba chiar își exprimă opțiuni de combinare a hainelor și reușesc să își lege șireturile așa cum îi vei învăța. 

Următorii pași spre adolescență continuă cu indicațiile tale despre combinarea hainelor, despre suprapunerea straturilor, despre frecvența cu care trebuie să le dea la spălat și să se schimbe, despre cum ne îmbrăcăm și încălțăm în funcție de anotimp.
Nu uita: o mare parte din influență pe subiectul vestimentar o exerciți chiar tu, căci își va lua părinții și rudele ca model, cel puțin până la atingerea adolescenței.
adnana-costandache