Construiește încrederea în sine a micuțului tău: bebe de-a bușilea, bebe mergând

Cum crești un copil voinic și încrezător? De la crearea unui mediu sigur, stabilirea limitelor pâna la celebrarea micilor realizări ale sale, iată 11 căi să-i încurajezi încrederea în forțele proprii. Din momentul în care bebelușul tău începe să facă primele mișcări de unul singur – fie că merge de-a bușilea, că se agită stând în funduleț sau că face primii pași stângaci– el descoperă un nou și foarte interesant lucru: acela că poate să aleagă, la un nivel mic, unde să meargă și ce să facă. Nu se mai limitează la locurile și obiectele pe care, până acum, le-ai ales tu pentru el. Lumea este cochilia lui, iar pentru curiosul de numai un anișor posibilitățile de distracție și explorare sunt infinite.

Timpul trece, iar, odată cu el,  fiecare moment se transformă într-o nouă aventură și orice activitate devine un prilej de joacă. Când vine vorba de schimbatul scutecului, lucrurile de complică. Tu vrei să lipești lateralele, iar cel mic te surprinde cu o piruetă; vrei să îl ridici, bebelușul se mișcă, iar tu rămâi în mână doar cu un scutec mototolit, urmând să o iei de la capăt.

Însă, cu noul scutec chiloțel Pampers Pants, chiar și schimbatul scutecului se transformă într-o joacă. Noul scutec arată și se pune la fel de ușor ca un chiloțel: îl tragi în sus și gata, bebelușul nici nu-și iese din ritm. Iar atunci când vrei să îl dai jos rupi lateralele, îl rulezi și îl arunci. Este atât de simplu! Acum puiul tău se poate bucura din plin de fiecare mișcare nouă pe care o descoperă, devine încrezător în abilitățile sale fizice și, astfel, nimic nu stă în calea dezvoltării lui armonioase.

Aproape toți micuții de 12 luni au depășit deja faza de mers de-a bușilea și stau singurei în două picioare și fac primii pași spre un copilaș mai mare; acest lucru crează schimbări importante din perspectiva celui mic, care dă piept cu noi provocări. Aceasta este vârsta când abilitățile fizice ( și alte abilități cognitive, ca rezolvatul problemelor, limbaj și comunicare) ies în evidență foarte mult și primele semne de independeță își fac simțită prezența.

Explorând la alte niveluri și manifestându-și noi abilități, dezvoltarea psihologică și starea de bine a celui mic crește. Mai mult, atunci când micuțul împlinește un anișor, este conștient de separarea dintre el și cel care îi poartă de grijă și simte că are nevoie să se simtă încrezător pentru o perioadă.

Acest lucru este dovedit în mod gradual prin separarea lui de tine – mai întâi mergând în de-a bușilea, mai târziu prin mers – crescând distanța fizică față de tine.

1)    Crează o rutină - Urmând o rutină îl va ajuta pe micuț să lucreze la emoțiile sale de nesiguranță.
2)    Încurajarea - Părinții joacă un rol important în creșterea încrederii în sine a copilului său; încurajarea pozitivă este cea mai bună metodă de a ajuta copilul să-și înfrunte fricile. Încurajează-ți piticul să încerce lucruri noi și să greșească ca o parte naturală din procesul de creștere.
3)    Crează-i un mediu în plină siguranță -Crearea un mediu sigur și de încredere îl va ajuta pe cel mic să se simtă încrezător în sine.
4)    Folosește-te de exemple - Arată-i exemple sau fă-i o demonstrație, iar cel mic se va simți la fel de încrezător ca și tine.
5)    Ascultă cu atenție - Luându-l pe cel mic în serios, apreciindu-l și dăruindu-i toată dragostea și afecțiunea de care are nevoie, îl va ajuta să își dezvolte personalitatea și stima de sine.
6)    Ajută-l la nevoie - Sari în ajutor dacă vezi că nu se descurcă; fiind sensibilă și atentă la nevoile și frustrările lui când încearcă lucruri noi, îl va ajuta să treacă mai departe la următorul stagiu.
7)    Setează limite - Setând limite pentru micuțul tău, îl vei ajuta să înțeleagă cum să-și seteze limite pentru el însuși și vei crea un mediu sigur pentru dezvoltarea lui.
8)    Răbdare - Fii răbdătoare cu piticul tău pentru că dacă repetă aceleași greșeali de mai multe ori, va învăța din ele eventual.
9)    Sărbătorește - Bucură-te de partea pozitivă întotdeauna, recunoaște-o și răsplătește-o! Micuțul tău simte nevoia să audă că a făcut lucrurile bine și acest lucru îl va ajuta să fie mândru de el și să încerce provocări noi.
10)    Interacțiuni - Incurajează-l pe micuț să se joace și să interacționeze cu alți copii și adulți.
11)    Decoperiți lumea împreună - Mergi cu cel mic în locuri noi, ajută-l să descopere cât mai multe dintre lucrurile interesante și frumoase din această viață.