Ce trebuie să știi dacă ești adolescentă și vrei să-ți începi viața sexuală

Cu siguranță ai o mulțime de întrebări și temeri. E normal. Orice lucru nou poate provoca anxietate, de aceea e bine să te informezi înainte de a lua o decizie.

Mai jos, voi aborda fiecare lucru pe care trebuie să-l cunoști foarte bine:


1. La ce vârstă îți poți începe viața sexuală?

 
Dacă vorbim din punct de vedere legal, atunci vârsta optimă este de 18 ani, însă din punct de vedere moral, poți face asta oricând te simți pregătită.

2. Ce înseamnă să fii pregătită pentru a-ți începe viața sexuală?

 
A fi pregătită nu înseamnă că ai luat decizia asta și gata. A fi pregătită înseamnă, în primul rând, a fi informată. La ce riscuri te expui? În ce condiții poți face asta? Cu cine? Unde? Cum? O mulțime de întrebări, știu. Dar pentru fiecare există câte un răspuns. 

Începând cu vârsta de 14 ani, apar schimbări majore de comportament în cazul fetelor. Le-am trăit și eu, și mama ta, le vei trăi și tu. E vârsta la care îți vei dori să te maturizezi mai repede, îți vei dori mai multă libertate, iar colegii și/sau prietenii tăi vor începe să pună presiune pe tine. Nu există niciun motiv să-ți fie teamă. Cât despre maturizarea asta forțată, probabil că auzi des de la părinții tăi că îți va fi dor de perioada asta de adolescență. Din păcate, sunt de acord cu asta. Îți va fi foarte dor! E una dintre cele mai frumoase perioade din viața unei femei, chiar dacă ne dorim cu atâta ardoare să ne maturizăm mai repede! Una peste alta, având în vedere că nu te cunosc și nici nu vreau să te conving să faci lucrurile într-un fel anume, te sfătuiesc să ai încredere în tine! Să nu uiți să te placi așa cum ești, să nu te schimbi așa cum îți cer "prietenii" sau băieții. Să te pui pe primul loc și să te gândești întotdeauna la consecințe. Întreabă-te întotdeauna astfel: "Ce consecințe poate avea această decizie asupra mea?" și imaginează-ți toate lucrurile posibile bune, dar și mai puțin bune. Apoi cântărește-le pur și simplu. Merită să-ți asumi un risc? Ești capabilă să gestionezi eventualele situații neplăcute? 

Acum, ca să revin la problema noastră: Ce trebuie să știi înainte de a-ți începe viața sexuală?

 
1. Informează-te
Internetul este plin de informații utile. Înainte de a-ți începe viața sexuală este bine să știi că e bine să faci asta numai cu prezervativ. De la început până la sfârșit. Fără excepție. Prezervativul este singura variantă care te poate proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală și o eventuală sarcină nedorită. Dacă un băiat refuză prezervativul, refuză-l și tu pe el. E dreptul tău, iar sănătatea este cea mai importantă. Există, de asemenea, afecțiuni care se transmit și fără contact sexual, cum ar fi HPV. Virusul HPV se poate transmite și prin atingerea zonelor intime, nu doar prin contact sexual. Poți citi mai multe despre această afecțiune aici. Acesta este unul dintre motivele pentru care spuneam că e bine să fii pregătită. Poți evita astfel de riscuri cerând băiatului să-și facă analizele necesare și bineînțeles, folosind prezervativul.
2. Doare?
Mai mult sau mai puțin. Depinde de elasticitatea vaginului și de experiența băiatului. Nu e nimic de speriat. 
Ar fi de preferat să te asiguri că prima experiență se va transforma într-o amintire frumoasă. De asemenea, trebuie să fii realistă în ceea ce privește așteptările tale. Dacă prima experiență nu va fi ca în filme, e un lucru firesc. Organismul uman este pregătit pentru sex încă din adolescență. Riscurile nu sunt legate direct de sex (dacă folosești prezervativ), ci de implicările lui. 
3. Care este vârsta ideală când îți poți începe activitatea sexuală?
Nu degeaba spun părinții să ai răbdare și să nu te grăbești, dar vezi tu, uneori aceștia nu spun și motivul. Poate din jenă, rușine sau pur și simplu nu știu cum să comunice deschis cu tine. Fizic poți începe chiar de la 14 ani, însă e bine să aștepți să te dezvolți psihic și emoțional. Este necesar să fii capabilă să-ți dai seama dacă ești manipulată sau forțată, dacă îți dorești cu adevărat să-ți începi viața sexuală sau dacă o faci doar pentru că prietenii tăi pun presiune pe tine. Dezvoltarea psihică și emoțională înseamnă să ai discernământ, să înțelegi consecințele, să fii responsabilă, sa fii informată și să ai capacitatea de a lua decizii. Fără toate acestea, există riscul să suferi. Și de ce să te expui de una singură?
4. Unde să faci asta pentru prima dată?
Este o problemă des întâlnită. Evită locurile publice, poți avea probleme cu legea. Poți începe activitatea sexuală la unul dintre voi acasă, cu o singură condiție, însă: să nu fie nimeni acasă.

Nu uita că sexul e bun. Sexul neprotejat e rău! Sexul la întâmplare este la fel de rău. Sexul fără să te gândești la urmări este rău. Sexul făcut doar pentru că și alții îl fac, e rău! E ca atunci când treci strada. Dacă faci asta fără să te asiguri, te poate lovi mașina. Așa și cu sexul. Fără protecție, poți rămâne însărcinată sau te poți îmbolnăvi cu afecțiuni grave sau mai puțin grave. De exemplu, de Chlamydia te poți vindeca, dar cu HIV rămâi pe viață. 
 


Cosmina Kovács