Cât timp ar trebui să ții copilul acasă dacă este bolnav

Iarna este perioada în care bolile se pot răspândi repede, mai ales în școli. De la răceli la afecțiuni mai grave precum varicela, școlile pot fi ca niște vase Petri în aceste momente ale anului.
În momentul în care copilul tău este bolnav, ar trebui să stea acasă, pentru a nu transmite infecțiile și altor copii. Iată cât ar trebui să stea acasă, în funcție de afecțiune!

Copilul este bolnav? Iată cât ar trebui să stea acasă, în funcție de afecțiune


1. Gripă


Gripa este răspândită foarte ușor în mulțimi și în spații închise. Virusul gripal se schimbă mereu, așa că tulpinile de virus gripal din această iarnă vor fi ușor diferite de cele din iarna anterioară. Simptomele includ dureri de cap, febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare și articulare și oboseală. Cazurile de gripă sunt infecțioase cu o zi înainte și până la 3-5 zile după apariția simptomelor. Nu există o perioadă anume de stat la domiciliu pentru această boală. Copiii cu simptome gripale sunt sfătuiți să rămână acasă până când își revin.

2. Varicelă (și zona zoster)


Varicela se răspândește foarte repede, iar zona zoster se răspândește prin contactul direct cu lichidul din blistere. Nu poate produce blisterele la altă persoană, dar virusul se poate răspândi la persoanele care nu au avut varicele cu fluid în blistere.
Simptomele includ febră bruscă, tuse, rinoree și o erupție generalizată. Cazurile de varicelă sunt, de obicei, infecțioase cu 2 zile înainte ca erupția să apară și 5 zile după debutul erupției. Ar trebui ca toate blisterele să dispară înainte ca cei mici să se întoarcă la școală sau la grădiniță. 

3. Meningită


Meningita este un termen general care descrie o inflamație a membranelor care acoperă creierul și măduva spinării. Aceasta poate fi cauzată de o serie de bacterii și virusuri. Meningita bacteriană este mai puțin frecventă, dar mai gravă decât meningita virală și necesită un tratament urgent cu antibiotice. Simptomele frecvente ale meningitei includ febră, dureri severe de cap, fotofobie, rigiditate la nivelul gâtului, erupții, vărsături, somnolență.
Perioada de incubație variază în funcție de organismul care cauzează infecția. Perioada de incubație a meningitei bacteriene este între 2 și 10 zile. Odată ce copilul a fost tratat și și-a revenit, acesta poate reveni la școală.

4. Scabie (râie)


Scabia este o infecție a pielii provocată de mici acarieni care se îngrămădesc în piele. Aspectul erupțiilor cutanate variază. Infecțiile secundare pot apărea dacă erupția cutanată a fost zgâriată. Acarienii aceștia sunt atrași de pielea pliată, cum ar fi țesutul dintre degete. Erupțiile pot fi văzute pe încheieturi, fese, organele genitale și interiorul coatelor. Copilul infectat cu această afecțiune ar trebui ținut departe de școală cel puțin până după administrarea primului tratament.

5. Intoxicație alimentară


Intoxicația alimentară este un termen general pentru infecțiile gastrointestinale cauzate de consumul de alimente sau băuturi contaminate. Răspândirea acestei afecțiuni de la o persoană la alta este neobișnuită.
Simptomele includ stare de greață, vărsături, diaree, crampe stomacale și febră. Copiii și adulții ar trebui să stea acasă până la 48 de ore după ce diareea și vărsăturile s-au oprit și sunt suficient de bine încât să poată ieși din casă. Pentru unele infecții sunt necesare perioade mai lungi de excludere de la școală. În plus, toate focarele de intoxicații alimentare trebuie cercetate pentru a identifica și cauza lor.

6. Giardia


Această boala parazitară se răspândește de la cei cu infecția la ceilalți prin traseul fecal-oral. Se poate răspândi și prin apa potabilă contaminată cu materii fecale. Infecția cu giardia poate să nu prezinte simptome. Perioada de incubație este cuprinsă între 5 și 25 de zile. Atunci când apar simptomele, acestea pot include dureri abdominale, balonare, oboseală.
Boala trebuie tratată cu antibiotice, iar copiii trebuie să mai stea acasă încă 48 de ore după ce au dispărut simptomele.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod