6 schimbări prin care trec bărbații după ce devin tați:
Nivelul de testosteron poate scădea
Un nivel ridicat de testosteron este responsabil pentru trăsături comportamentale precum agresivitatea, concurența și atragerea unei noi partenere. Dar, când un bărbat devine tată, nivelul său de testosteron pare să scadă, sugerând că acum toată atenția bărbatului ar trebui să fie îndreptată către familie, nu în exterior.
Studiile arată că bărbații care au deja un partener și cei care au copii au niveluri mai scăzute de testosteron comparativ cu bărbații fără copii și cei care sunt încă în căutarea unei partenere. Se pare că, organismul masculin a învățat cum să-și regleze singur nivelul de testosteron pentru a schimba prioritățile bărbaților și pentru a-i transforma în tați dedicați.
Nivelurile de oxitocină și dopamină cresc
Oxitocina și dopamina sunt două substanțe chimice responsabile de legătura dintre părinte și copil. În timp ce nivelul de testosteron scade, efectele pozitive ale oxitocinei și ale dopaminei cresc, determinându-l pe proaspătul tătic să se bucure mai mult de joc și de alintare cu bebelușul.
Citește și: Ce se întâmplă dacă lași copilul să mănânce dulciuri înainte de felul principal
Maximele și minimele hormonale pot duce la depresie postnatală masculină
În timp ce mulți dintre noi știm ce e depresia postpartum la femei, puțini am auzit ceva despre depresia postnatală la bărbați. În afară de celelalte funcții ale sale, testosteronul joacă, de asemenea, un rol important în a ne proteja de depresie și, atunci când nivelul scade, proaspeții tați se pot confrunta cu această boală. Schimbările hormonale, împreună cu sarcina noilor responsabilități de tată, îi fac pe bărbați predispuși să se confrunte cu probleme de sănătate mintală, de aceea e atât de important să știm că schimbările hormonale și comportamentale se petrec și în corpul bărbaților.
Modificări la nivelul creierului
Oamenii de știință au studiat activitatea cerebrală într-un grup de noi tătici și s-a dovedit că, în primele patru luni de la naștere, creierul lor prezenta unele modificări vizibile ale substanței cenușii. Aceste schimbări îi ajută pe proaspeții tați să-și dezvolte abilitățile parentale și să construiască o legătură puternică cu copiii lor. Interacțiunile timpurii dintre tată și copil construiesc o bază solidă pentru viitoarea relație părinte-copil și joacă un rol important în dezvoltarea cognitivă și socială a copiilor.
De asemenea, creierul unui proaspăt tată poate prezenta mai multă activitate în domeniile responsabile cu planificarea, rezolvarea problemelor și detectarea riscurilor. Cu alte cuvinte, acestea sunt domeniile care îl ajută pe tată să se asigure că bebelușul lor este în siguranță și sănătos.
Bărbații pot dezvolta chiar și simptome de sarcină atunci când partenera lor așteaptă un copil
Nu numai după nașterea copilului bărbații experimentează unele schimbări în corpul lor. În timp ce partenerele lor sunt însărcinate, aceștia pot avea simptome de sarcină, cum ar fi greața, modificări ale poftei de mâncare, balonare și dureri de spate. Acest fenomen se numește sarcină simpatică sau sindromul Couvade. Această condiție nu este recunoscută oficial ca o afecțiune medicală, dar aceste simptome pot fi frecvente pentru viitorii tați.
Bărbații pot experimenta niveluri ridicate de stres emoțional
Responsabilitățile parentale pot avea ca rezultat niveluri ridicate de stres și anxietate în cazul proaspeților tăți, dar cea mai periculoasă parte este că bărbații ar putea simți că nu pot cere sau căuta ajutor. Noul tată tinde să creadă adesea că strigătul lor de ajutor și sprijin poate distrage atenția de la nevoile proaspetei mame, care, este, după cum crede, mai importantă. Bărbații care tocmai au devenit tați pot experimenta un stres fizic și emoțional imens, dar au tendința de a transfera atenția asupra partenerelor lor.
Posteaza comentariu