Cum să-ți înveți bebelușul ce e dragostea

Bebelușul poate învăța ce e dragostea în momentul în care simte dragostea mamei pentru el. Mulți părinți sunt uimiți când bebelușii lor își exprimă afecțiunea.
Însă au oare copiii abilitatea emoțională pentru a exprima astfel de sentimente? Da. Cei mai mulți copii formează legături profunde de iubire cu părinții și cu prietenii de la o vârstă foarte fragedă. Aceste legături sunt formate înainte ca piticul tău să poată exprima verbal antipatiile sau simpatiile sale. 

Cum îi poți arăta ce înseamnă dragostea bebelușului tău?


Bebelușii formează legături emoționale cu persoanele care au grijă de ei în mod regulat și care le arată afecțiune. De fapt, primul pas pe care îl poți face pentru a-l învăța pe cel mic să creeze conexiuni cu alte persoane este satisfacerea nevoilor sale în timp util, precum și exprimarea afecțiunii tale.
Bebelușii sunt dependenți de persoanele care îi îngrijesc, iar legătura inițială formată cu aceștia este foarte importantă. Aceasta stabilește standardul după care se ghidează mai târziu în viață copiii în ceea ce privește relațiile - siguranța emoțională, încrederea și predictibilitatea. Iar la dragostea pe care i-o arăți bebelușului, cel mic răspunde prin gângureli. 

De asemenea, copiii își arată preferința pentru anumite persoane prin imitarea comportamentului acestora. Între 3 și 6 luni, vei observa că piticul tău încearcă să îți imite acțiunile.
Înainte de vârsta de 8 luni, semnele de afecțiune ale copiilor sunt destul de subtile. În jurul acestei vârste, bebelușii încep să dezvolte afecțiunea pentru semenii lor, cu condiția ca aceștia să fi petrecut mult timp împreună cu alți copii. Semnele afecțiunii pot fi subtile: cel mic se bucură atunci când un prieten vine în vizită și se întristează atunci când acesta pleacă. 

Începând cu vârsta de 1 an, bebelușii experimentează diferite comportamente afective, cum ar fi sărutul. Acesta începe ca un comportament imitativ, însă copilul va repeta acest lucru, va observa că provoacă o reacție pozitivă persoanelor de care s-a atașat și își va da seama că le face plăcere persoanelor pe care le iubește.
Ca rezultat, bebelușul va începe să exprime aceste comportamente din ce în ce mai frecvent.

O altă lecție importantă pe care cel mic o poate învăța de la o vârstă fragedă reprezintă importanța prieteniilor. Copilăria este momentul potrivit pentru prietenii. Copiii îți pot aminti experiențele plăcute pe care le au cu alte persoane și își exprimă afecțiunea, începând să și empatizeze. Încurajează-l pe cel mic să își facă prieteni încă din copilărie, pentru a-l ajuta să-și dezvolte comportamente sociale adecvate.