În perioada în care îți alăptezi bebelușul trebuie să te asiguri că eviți carențele nutriționale pentru că organismul va direcționa vitaminele și mineralele spre bebeluș, iar tu ai putea fi epuizată. Nu te teme să crești numărul de calorii, ci alege cu grijă numai opțiuni consistente când te gândești ce trebuie să mănânci când alăptezi un nou născut.
De fiecare dată când gătești sau comanzi o masă ai grijă să alegi preparate benefice pentru tine și copilul tău. În acest mod vei evita riscurile pentru sănătatea bebelușului, dar și pentru tine. Meniul zilnic poate conține mai multe calorii, dar nu înseamnă că poți merge des la fast food sau că este în regulă să alegi preparate congelate, cu ingrediente artificiale și conservanți. Concentrează-te pe alimentele naturale, neprocesate, pentru a te simți mereu bine și a-i transmite copilului doza necesară de nutrienți și anticorpi.
Iată ce trebuie ce trebuie să mănânci când alăptezi un nou născut:
1. Fier
Deși nu vei avea nevoie de o doză de fier la fel de mare ca și în timpul sarcinii, fierul este în continuare un nutrient important în perioada de alăptare. Laptele de mamă nu conține o cantitate prea ridicată de fier, dar bebelușul o preia foarte ușor.
Dacă îți suplimentezi dieta cu friptură slabă de vită poți să-i asiguri o doză utilă din acest mineral. Dacă nu îți place prea mult carnea de vită poți include în meniul tău ouă, boabe de fasole albă, spanac, linte și cereale fortificate. Fierul provenit din surse vegetale se absoarbe mai ușor dacă se consumă simultan cu o sursă de vitamina C, de exemplu cereale fortificate cu fier consumate cu o porție de căpșuni sau boabe de fasole albă cu roșii crude sau fierte.
2. Vitamina B12
Un nou născut are rezerve foarte reduse de vitamina B12 și organismul lui va depinde în mare măsură de cantitatea furnizată prin intermediul laptelui de mamă. Poți întruni această cerință consumând 100g de ton sau somon. Dacă nu mănânci pește prea des este recomandat să consumi ouă, carne roșie sau cereale fortificate cu această vitamină.
3. Colină
Laptele de mamă transmite o cantitate ridicată de colină spre noul născut, fortificând organismul celui mic. În aceste condiții vei avea nevoie de porții suplimentare de alimente cu acest nutrient pentru a evita carențele pentru organismul tău.
Ouăle, carnea de vită și somonul sunt surse foarte bune de colină.
4. Vitamina B6
Creșterea în greutate și ritmul normal de dezvoltare pentru bebeluș sunt într-o legătură directă cu vitamina B6. Nivelul de B6 din laptele de mamă fluctuează în funcție de meniul zilnic, fiind ideal să incluzi cât mai des preparate care conțin acest nutrient la mesele principale sau la gustări. Peștele, legumele bogate în amidon și bananele sunt alegeri potrivite pentru a întruni necesarul de vitamina B6.
5. Vitamina A
Nou născuții au un nivel redus de vitamina A și depind în totalitate de laptele matern pentru a obține acest nutrient esențial pentru sănătatea pielii, a țesuturilor și cea oculară. Consumă cât mai des frunze de spanac, salată verde, legume portocalii și galbene (cartofi dulci, morcovi, ardei gras), lapte, ouă, ficat de pui sau de vită și pește.
6. Vitamina D
Nivelul de vitamina D din laptele matern depinde de compoziția meselor zilnice, acest nutrient fiind foarte important pentru fortificarea sistemului osos al copilului, stimularea funcțiilor sistemului imunitar și stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Cele mai utile surse de vitamina D sunt peștele gras și produsele lactate fortificate.
7. Acid folic
Acidul folic are un rol de bază pentru sinteza ADN-ului. Mamele care alăptează vor avea nevoie de o doză de acid folic mai ridicată decât în timpul sarcinii.
Mănâncă spanac, salată verde, fructe proaspete, nuci, fasole uscată, lactate și carne roșie.
8. Calciu
Este un mineral esențial pentru sistemul osos și fortificarea dinților atât în cazul bebelușului, cât și pentru mamă. Este preferabil să obții doza necesară prin intermediul meniului pentru că suplimentele te pot expune riscului de calculi renali. Consumă cât mai des lactate degresate, spanac, tofu, boabe de fasole, migdale, sardine, semințe de susan și smochine. De asemenea, vei găsi multe variante de cereale sau băuturi fortificate cu acest mineral, așa că merită să verifici etichetele pentru a varia gustul.
9. Zinc
Zincul stimulează dezvoltarea țesuturilor, iar bebelușul tău va obține o cantitate suficientă din laptele de mamă dacă vei consuma carne roșie, fasole, nuci, cereale integrale și produse lactate.
10. Iod
Este esențial pentru funcționarea optimă a glandei tiroide atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Foarte multe femei nu obțin o cantitate suficientă de iod pentru că aleg mâncarea procesată sau mesele la fast food.
Ocolește aceste variante și consumă fructe de mare, produse lactate și folosește sare iodată când gătești.