Probabil că te vei întreba și cât de des ar trebui să îi faci baie unui nou-născut. Iată tot ce ar trebui să știi despre acest subiect!
Cât de des ar trebui să îi faci baie bebelușului
La ce intervale de timp ar trebui să facă baie un nou-născut?
Bebelușului i se va face prima baie la spital, unde se va curăța și bontul ombilical, adică restul cordonului ombilical. În primele săptămâni, până când acest bont ombilical cade, bebelușul ar trebui să facă baie doar cu buretele, pentru a nu se uda bontul. Iar atunci când cade, câteva zile trebuie să ferești zona aceasta de apă, până în momentul în care se vindecă.
Pentru a spăla un nou-născut cu buretele, pune-l pe cel mic pe o suprafață plată confortabilă, într-o cameră încălzită. Dacă cel mic este foarte aproape de o margine, ține întotdeauna o mână, pentru a-i bloca o eventuală cădere. Umezește o cârpă curată și spală fața copilului înainte de a folosi apă cu săpun pentru restul corpului. Acordă atenție zonelor în care se formează cutele și curăță-l pe cel mic în zona scutecului la sfârșitul băii. Ține-l pe cel mic înfășat în timpul băii cu buretele și expune doar părțile pe care le cureți în mod activ.
Cum să cureți bontul ombilical la un nou-născut?
Bontul ombilical cade, de regulă, în 5-15 zile. Trebuie să menții această zonă curată și uscată, astfel încât să nu se infecteze. Folosește un prosop curat pentru a curăța ușor în jurul bontului ori de câte ori schimbi scutecul. Și asigură-te că ștergi orice resturi de pe cordon. Continuă să cureți această zonă câteva zile după ce bontul cade.
Cât de des ar trebui să îi faci baie unui nou-născut după ce cade bontul ombilical?
Copilul tău nu are nevoie de o baie în fiecare zi la începutul vieții tale. O baie de trei ori pe săptămână va fi suficientă în această perioadă. Băile mai frecvente pot usca pielea bebelușilor.
Pentru a-i face baie bebelușului, umple o cădiță cu aproximativ 2 centimetri de apă caldă. Pune bebelușul în cadă imediat ce îl dezbraci, astfel încât să nu se răcească apa. Susține capul cu o singură mână și folosește cealaltă mână pentru a-l spăla. Folosește un săpun cu o formulă ușoară și aplică frecvent apă caldă peste corpul bebelușului, pentru a nu i se face frig. Primele băi ale bebelușului trebuie să fie cât mai scurte și mai delicate.
În timp ce trei băi pe săptămână sunt perfecte pentru cel mic, anumite zone ale corpului bebelușului necesită o curățare mai frecventă. Fața, mâinile, gâtul, zona scutecului și orice zone cutanate ale pielii au nevoie să fie curățate zilnic cu un prosop umed și apoi uscate. Acordă o atenție deosebită și zonei din jurul gurii.
Îl poți spăla pe cel mic și pe cap o dată sau de două ori pe săptămână. Masează întregul scalp cu un șampon cu formulă ușoară, inclusiv partea de deasupra fontanelei. Dar fii gentilă. Ține o palmă înclinată de-a lungul frunții bebelușului pentru a împiedica săpunul să ajungă în ochii celui mic. Dacă se întâmplă asta, șterge-l imediat cu apă caldă și curată.
Cât de des ar trebui spălat bebelușul după ce începe să exploreze?
Pe măsură ce bebelușul crește și începe să se târască prin casă și afară, poate avea nevoie de baie zilnic. Acesta este momentul în care se deplasează prin praf, murdărie și chiar și pe o podea murdară. Este și momentul în care începe să exploreze alimentele și, în mod previzibil, va avea mai multă mâncare pe el decât în gură.
Sfaturi pentru baia unui nou-născut
Baia ar trebui, în mod ideal, să fie un moment relaxant și distractiv atât pentru tine, cât și pentru copilul tău. Poți urma câteva sfaturi, pentru a te asigura că ai parte de o experiență relaxantă în timpul băii:
Pregătește-te
Pregătește tot ce ai nevoie, de la prosoape curate la cada plină cu apă și un scutec curat, chiar înainte de a începe.
Testează apa
Testează apa bebelușului cu cotul sau cu încheietura mâinii înainte de a-l pune pe cel mic în ea.
Alege momentul potrivit
Deși îi poți face bebelușului oricând în funcție de preferințele tale, este recomandat să nu faci acest lucru imediat după ce a mâncat cel mic sau atunci când este obosit, respectiv îi este foame.
Posteaza comentariu