Schimbările radicale prin care trec proaspetele mămici împreună cu micuții lor sunt stresante și obositoare, dificile din punct de vedere fizic și emoțional. Tocmai de aceea, toți cei care plănuiesc să viziteze un nou-născut trebuie să respecte câteva reguli esențiale. Iată câteva dintre ele:
Programează-ți vizita în avans și nu insista dacă mama nu este pregătită să te primească
Fiecare mamă este diferită, dar cele mai multe proaspete mămici au nevoie să petreacă ceva timp singure alături de bebeluș pentru a se adapta cu noul lor rol. Iar în această etapă unele dintre ele nu se simt pregătite să facă față "mulțimii" de oameni care ar vrea să vină în vizită. Respectă această perioadă de acomodare a mamei și întreabă dacă este dispusă să primească vizitatori.
Fii punctual și respectă programul
Dacă ai primit undă verde și proaspăta mămică ți-a spus care este cel mai potrivit moment din zi să vii în vizită, atunci este indicat să-l respecți. Nu întârzia și nici nu veni mai devreme.
Programul său este foarte încărcat și este conceput în funcție de nevoile bebelușului.Nu folosi parfum și nu fuma înainte de a ajunge
Nou-născuții, dar și mamele, pot fi sensibili la mirosuri puternice. De aceea ar fi bine să nu folosești parfum înainte de a pleca în vizită, dar nici să fumezi cu puțin timp înainte de a ajunge.
Nu sta prea mult
Vizita ar trebui să fie destul de scurtă tocmai pentru a nu da peste cap programul și așa sensibil al unei proaspete mămici. Este suficient să stai o oră sau chiar mai puțin, cu excepția cazului în care mămica te roagă să mai rămâi.
Poți duce mâncare
Pentru o mamă care tocmai a născut nu este prea ușor să-și gătească, să meargă la cumpărături sau chiar să-și lase copilul singur câteva minute pentru a-și face un sandviș. De aceea, i-ai putea aduce ceva de mâncare, mai ales dacă știi care sunt preparatele sale favorite.
Este bine să întrebi ce are voie să mănânce, în special dacă alăptează.Spală-te pe mâini și cere permisiunea înainte de a lua copilul în brațe
O regulă obligatorie: spală-te pe mâini imediat ce ai intrat în casă. Iar oricât de irezistibil este să iei bebelușul în brațe, ar fi bine să te abții. Dar dacă vrei neapărat, atunci întreabă dacă ai voie. Chiar dacă mama îți permite să-l ții în brațe, dacă simți că este neliniștită, pune-l la loc în pătuț.
Refuză dacă mama se oferă să-ți aducă ceva de băut sau de mâncat
Ești acolo ca să-l întâmpini pe micuțul care a venit pe lume și ca să fii alături de mămica lui, nu ca să fii servit. Iar dacă chiar simți că îți este foarte sete, te poți ridica singur să-ți iei un pahar cu apă.
Întreabă dacă poți ajuta cu ceva
Este mai simplu și eficient să întrebi dacă o poți ajuta cu ceva decât să insiști să faci lucruri pe care proaspăta mămica nu dorește să le faci. De exemplu, dacă sunteți suficient de apropiate poți sta tu cu copilul câteva minute cât timp își face un duș sau ai putea să îi pregătești ei ceva de mâncare.
Nu veni cu copiii tăi
Probabil te vei bucura mai mult de vizită dacă nu vii cu copiii tăi. În acest fel te vei putea concentra mai mult asupra proaspetei mămici și a bebelușului său.
Pe lângă faptul că nu poți face un copil să stea complet liniștit, este stresat pentru prietena, colega sau ruda ta care tocmai a născut să vadă un copil alergând agitat pe lângă nou-născutul ei. Nu oferi sfaturi nesolicitate
E tentant pentru o mamă cu experiență să dea sfaturi unei proaspete mămici. Dar nu ar trebui să o faci, decât dacă îți sunt solicitate. Pentru că primesc sfaturi din toate părțile, de la cei cu sau fără experiență, cele mai multe mame se pot simți copleșite, bulversate și chiar ajung să se îndoiască de propriile decizii.