Perioada sarcinii este specială pentru fiecare femeie. Este momentul în care te pregătești pentru venirea pe lume a copilului tău și încerci să faci tot ce poți pentru a consuma vitamine, minerale și tot ceea ce ar putea favoriza dezvoltarea armonioasă a bebelușului. Accentul în timpul sarcinii este asupra celui mic și probabil că vei primi foarte multe sfaturi și vei citi cărți pentru a învăța cât mai rapid ce trebuie să faci pentru a te asigura că bebelușul tău se simte bine. Meniul sănătos și îngrijirea din timpul sarcinii vor fi urmate de perioada de recuperare de după naștere.
De multe ori ești mai pregătită pentru a avea grjă de copilul tău, dar nu știi cum să reacționezi la modificările apărute în organismul tău în timpul procesului de refacere. Uneori neașteptate sau inconfortabile, schimbările de ordin fizic sau emoțional te pot face să te îngrijorezi. De aceea este mai bine să știi care sunt etapele de recuperare postpartum și cum poți remedia simptomele neplăcute.
„Greșeala cea mai frecventă din cadrul recuperării postpartum este faptul că mama nu își acordă suficient timp pentru a-și reveni.
Dacă încearcă să revină imediat la ritmul normal de activitate, organismul va fi supus unui efort excesiv. Nutriția adecvată și exercițiile fizice recomandate vor asigura o refacere optimă, iar reluarea activității trebuie făcută treptat, până când se reușește integrarea în ritmul de dinainte”, explică dr. Becca Gordon. În general noile mămici se tem de excesul de kilograme acumulate și de vergeturi, însă există multe alte simptome care apar după naștere.
Iată la ce te poți aștepta în urma nașterii:
1. Scurgerile de lapte
După ce ai născut trebuie să fii mult mai atentă la bluzele pe care le porți. Chiar dacă ai făcut un program pentru mese și știi deja la ce ore mănâncă bebelușul, scurgerile de lapte pot apărea pe neașteptate. Poartă tot timpul sutiene speciale pentru a preveni incidentele neplăcute, mai ales dacă ai ales o bluză mulată.
2. Schimbarea formei sfârcurilor
După ce se termină alăptarea ai putea constata că porți un număr mult mai mic la sutien, chiar mai mic decât cel de dinaintea sarcinii. De asemenea, forma sfârcurlor se poate schimba total, de multe ori devenind asemeni unui triunghi.
3. Transpirațiile nocturne
Organismul este foarte activ în perioada postpartum, mai ales dacă alăptezi bebelușul. Alăptarea stimulează metabolismul, pot apărea transpirațiile nocturne și va fi mult mai dificil să adormi.
Se creează o stare de hiperactivitate, caloriile arse prin intermediul alăptării fiind echivalente cu cele consumate în timpul exercițiilor fizice solicitante.
4. Intensificarea mirosurilor
După ce ai născut, mirosurile din jurul tău te pot afecta mult mai mult. De asemenea, este posibil ca transpirația să miroasă mai intens și să ai nevoie de un deodorant cu acțiune pe o durată mai lungă.
5. Mărimea la pantofi
Probabil că ai observat că ți se umflă picioarele în timpul sarcinii, dar te-ai gândit că ai putea ajunge să porți cu totul altă mărime la pantofi? De multe ori femeile însărcinate poartă pantofi cu un număr sau chiar două mai mari. După naștere mărimea la pantofi ar putea reveni la normal în aproximativ un an sau poate rămâne la fel.
6. Schimbările la nivel emoțional
Depresia postpartum afectează un număr considerabil de mame, dar, pe măsură ce se obișnuiesc cu noua situație familială, lucrurile revin la normal.
„Această stare este temporară, dar poți avea impresia că toată viața ta este dată peste cap și să fii confuză sau dezorientată. Primele luni din viața celui mic sunt pline de provocări, dar cu o abordare pozitivă, noii părinți se vor adapta cu succes la viața de familie.
Este foarte important să ceri ajutorul celorlalți atunci când ești epuizată și să nu te simți vinovată dacă nu știi exact ce trebuie să faci pentru bebeluș”, explică dr. Nicole Makowa, terapeut familial din los Angeles.
7. Hemoroizii
Apar adesea în al treilea trimestru de sarcină sau în momentul nașterii și pot fi foarte dificil de eliminat. Dacă urmezi o dietă sănătoasă și previi constipația vei reuși să te simți mai bine.
8. Incontinența urinară
Potrivit studiilor de specialitate, aproximativ 50% dintre femei se confruntă cu incontinența urinară după naștere. Datorită greutății din timpul sarcinii mușchii pelvieni au fost suprasolicitați. Vei avea nevoie de o perioadă de adaptare și de multă răbdare pentru a scăpa de această problemă. Important este să știi că funcționarea normală a vezicii urinare este posibilă cu ajutorul exercițiilor adecvate și respectând un meniu sănătos.