Perioada postpartum necesită foarte multă răbdare și voință pentru a reface echilibrul organismului. Manifestările specifice te-ar putea lua prin surprindere dacă nu ești pregătită pentru ele. În acest scop specialiștii au alcătuit o listă cu cele mai frecvente inconveniente care se manifestă în acest interval, astfel încât să știi dacă este ceva în reregulă și să te adresezi medicului sau să conștientizezi la ce trebuie să te aștepți.
Iată care sunt detaliile mai puțin cunoscute despre perioada postpartum:
1. Vei avea dureri în tot corpul
Durerile de coaste, cele abdominale sau de spate sunt semnalate des de paciente. „Nașterea implică un mare efort pentru organism, așa că este normal să te simți foarte obosită și să ai impresia că te doare peste tot.
Disconfortul nu ar trebui, însă, să dureze mai mult de 8-10 zile și poate fi tratat cu ajutorul analgezicelor”, spune dr. Julian Robinson, profesor de obstetrică și ginecologie din New York.
2. Vei avea crampe
După naștere uterul va începe să se contracte pentru a reveni la mărimea inițială. Majoritatea femeilor resimt acest proces sub formă de dureri abdominale sau crampe asemănătoare celor menstruale, care se accentuează în timp ce alăptează. Dacă durerile devin prea intense discută cu medicul tău pentru a-ți prescrie analgezice. În general crampele nu ar trebui să dureze mai mult de o săptămână.
3. Vei avea sâni mult mai mari
Sânii tăi vor deveni mai mari și pot apărea dureri. „Alăptarea copilului reduce foarte mult presiunea de la nivelul sânilor pentru că asigură eliminarea lichidului care le crește foarte mult greutatea.
Poți folosi și o pompă specială pentru a colecta laptele dacă ai nevoie să faci acest lucru mai des decât orele la care mănâncă bebelușul. Aplică pachete cu gel de la congelator sau gheață pentru a reduce rapid durerile”, recomandă dr. Freda Rosenfeld, specialist în lactație din New York.
4. Vei transpira în somn
Imediat după naștere își pot face apariția și transpirațiile nocturne abundente. „Am avut multe paciente care îmi spuneau că se trezesc în mijlocul nopții cu hainele ude din cauza transpirației. Acest efect secundar face parte din procesul de re-ajustare a hormonilor din tot organismul. După naștere vei avea în corp multe fluide acumulate în cele 9 luni de sarcină, iar transpirația este modul în care corpul le elimină mai rapid.
Acest inconvenient va dispărea în 1-2 săptămâni, iar până atunci folosi o căptușeală specială pentru saltea, astfel încât să nu se păteze”, recomandă dr. Robinson.
5. Vei avea mâncărimi în zona semnului lăsat de cezariană
Dacă ai ales să naști prin cezariană vei avea parte de oboseală și stare de greață imediat după operație. Perioada de convalescență este de 4-6 săptămâni, interval în care te poți aștepta să apară amorțeala, senzația de înțepături sau de mâncărime în zona inciziei. Febra, înroșirea sau colectarea de lichid în zona inciziei pot semnala o infecție.
6. Vei fi constipată
80% dintre femei au probleme cu eliminarea scaunului în primele 7 zile după naștere. Cea mai bună strategie este să te relaxezi, să bei mai multe lichide, să consumi fructe, legume, nuci și semințe.
Fă mișcare de îndată ce este posibil și totul va reveni la normal.
7. Îți poate cădea părul
Aproximativ 10% dintre femei sunt afectate de căderea accentuată a părului după naștere, ca urmare a scăderii nivelurilor hormonale. Nu te îngrijora pentru că părul tău devine mai des după ce ai născut, iar specialiștii consideră că firele care cad sunt, de fapt, excesul de păr. În 3 luni situația ar trebui să se normalizeze, dar dacă observi în continuare foarte multe fire de păr pe pernă sau pe perie discută cu medicul tău pentru a găsi o soluție.
Posteaza comentariu