Feriti-va sa va schimbati partenerul. Atat de multe persoane vad problemele altora si uita ca orice problema legata de o relatie este comuna. Cei mai multi stim ca schimbarea este aproape imposibila fara dorinta de schimbare. S-ar putea totusi sa existe un scop in intrebarea: "Ce poti face ca sa-l determini pe el sa vrea sa faca acea schimbare?"
Incercam deseori sa convingem oamenii sa faca o schimbare, uitand ca argumentarea rationala nu este deloc motivanta. Foarte putini vor zice: "Da, ai perfecta dreptate. Vad ca am gresit si ma voi schimba. Spune-mi doar cum s-o fac."
Logica nu convinge niciodata pe nimeni, daca nu sunt prezente doua conditii. Prima este ca oricine sa fie de acord sa accepte regulile logicii. Cea de-a doua este sa nu fie implicate nici un fel de emotii. De cate ori sunt intrunite aceste conditii in relatiile interpersonale? Niciodata. In special barbatii supraestimeaza puterea ratiunii si logicii. Nu este vorba de faptul ca emotiile sunt lipsite de logica; pur si simplu nu se supun acelorasi legi. Nu joaca acelasi joc.
Modalitatea de a aborda schimbarea unei alte persoane este de a face in asa fel incat sa vrea cu adevarat sa se schimbe, sa se simta bucuroasa ca o face, in concordanta cu valorile sale. Poate fi foarte delicat.
Ce parere aveti despre cei care spun intr-una ca se vor schimba, dar nu o fac niciodata? Aveti la dispozitie cateva optiuni. Ii puteti accepta asa cum sunt, daca acest lucru se potriveste cu valorile dumneavoastra. Ii puteti parasi, daca ceea ce fac este atat de greu de acceptat incat sa va justifice. De obicei, totusi, situatia in care spun ca se vor schimba, dar nu o fac, are doua sensuri. In primul rand, inseamna ca sunt de acord cu dumneavoastra pentru a va linisti, iar in al doilea rand inseamna ca sunt mai fericiti asa cum sunt - situatia actuala prezinta un avantaj la care ei nu doresc sa renunte.
Cicalirea nu ajuta de obicei, mai ales in cazul acelor oameni (barbati, deseori) carora nu le place sa fie constransi sa se schimbe. Tot ce puteti face este sa clarificati foarte bine ce anume conteaza pentru dumneavoastra si sa incercati sa aflati ce aspect al situatiei prezente o face atractiva pentru ei.
Daca puteti gasi impreuna o cale cu ajutorul careia isi pot pastra in alt mod acel avantaj, atunci se vor schimba. Daca nu, sustineti si reintariti orice schimbare care intervine - chiar si cea mai mica. Uneori functioneaza trocul cu schimbari - dati o schimbare pe care el doreste sa o faceti dumneavoastra pentru o schimbare pe care dumneavoastra vreti sa o faca el.
Preluare din cartea "NLP si relatiile de cuplu" de Robin Prior si Joseph O'Connor, aparuta la Editura Curtea Veche.