Trasaturile de personalitate: mostenite sau formate?
Un studiu efectuat de Tellegen descrie o pereche de gemeni baieti care au fost separati la varsta de cinci luni si care nu s-au mai vazut timp de treizeci si noua de ani. Dupa treizeci si noua de ani s-a constatat ca amandoi barbatii conduceau Chevrolets, amandoi fumau aceeasi marca de tigari, divortasera de o femeie pe nume Linda, erau recasatoriti cu o femeie pe nume Betty, aveau fiecare cate un baiat pe nume James Allan, aveau cate un caine care se numea Tony si aveau aceleasi preocupari.
Este acest caz o bizara coincidenta sau trasaturile de personalitate sunt intr-adevar dobandite? Psihologii contrazic aceste cazuri particulare si afirma cu tarie ca fiecare este stapan pe propria personalitate si suntem capabili sa devenim personalitatea pe care ne-o dorim.
Evidente si mai frecvente apar in studii asupra membriilor unor familii atunci cand observam ca unii copii au trasaturi de personalitate identice cu cele ale parintilor, ale bunicilor.
Asemanarea dintre membrii familiei se reflecta prin mostenire sau influenta sociala. Exista insa si o alta interpretare si anume aceea ca similaritatile in familie pot proveni nu din genele mostenite, ci din mediul asemanator si din educatie.
Copiii invata multe reguli, deprinderi si comportamente doar urmarindu-si parintii si pe cei de langa ei. Modalitatea de baza a copiilor de a invata este aceea prin imitatie. Acest lucru explica multe dintre comportamentele asemanatoare din cadrul unei familii.
Totusi mai sunt si alti factori neimpartasiti de toti membrii care pot de asemenea influenta personalitatea unei persoane: accidente, boli, ordinea nasterii, prieteni. Fiecare factor neimpartasit poate avea un impact diferit asupra fiecarui individ.
Evidenta de pana acum arata ca influenta genetica pare sa contribuie semnificativ in formarea personalitatii fiecarui individ, insa aceasta influenta apare mai degraba in manifestarea activismului, emotionalitatii si sociabilitatii si mai putin in formarea si manifestarea atitudinilor, valorilor, creativitatii.
Exista o serie de psihologii care afirma ca personalitatea care consta dintr-un set de trasaturi care ghideaza comportamentul si gandirea este invatata. Acestia sunt de parere ca marea parte a personalitatii este formata prin intermediul invatarii.
In concluzie exista trei mari opinii: personalitatea este innascuta, personalitatea este influentata de mediu si personalitatea este invatata prin educatie.
Primul caz, cel al mostenirii personalitatii exagereaza foarte mult influenta ereditatii ori in practica se observa ca gemeni cu aceeasi structura genetica au personalitati extreme de diferite. Acest fapt exclude total devenirea personalitatii si anume faptul ca ne putem influenta dezvoltarea propriei personalitati; omul apare ca simplu spectator ori in realitate lucrurile nu stau deloc asa.
Fiecare se naste cu o anumita structura genetica, insa, pe aceasta structura, se pot dezvolta personalitati diferite prin influenta mediului si prin educatie. De aceea nu trebuie sa privim resemnati in fata unui caracter neplacut; personalitatea se poate modela, iar de acest lucru ar trebuie sa tina seama parintii, educatorii, angajatorii.
© Copyright:
Suntem capabili sa ne influentam in formarea personalitatii?
Ne nastem o personalitate sau devenim o personalitate? Suntem capabili sa influentam formarea propriei personalitati sau a personalitatii altora sau suntem simpli spectatori in formarea personalitatii noastre? Personalitatea noastra este influentata de gene si daca da in ce masura?
Comentarii (5)
povestea e scornita 100%.
personalitatea este un ansamblu in general stabil de aspecte ale unui individ ce il disting de ceilalti si il fac unic. totusi este un concept abstract pentru ca caracterizeaza fiecare persoana diferit incluind caracteristici personale ca si sentimentele gndurile emotiile comportamentele atitudinile trairi personale..nu ne nastem cu o determinata personalitate. aceasta este dominata in timp, fiind mult influientiata de zestea genetica, mediul social si cultural, institutiile precum familia scoala educatia si de asemenea este influientiata si de experientele personale. personalitatea este o caracteristica dinamica, care se dobandeste in timp si la fel se poate motifica pe parcursul vietii.in cazul unei pierderi de identitate, uneori este de ajuns sa trecem prin situatii diferite ale vietii si sa descoperim asemanarile dintre actiunile noastre ca sa ne dam seama ca comportamentul nostru, pana la un anumit punc, poate fi prevazut.
Personalitatea se formeaza in functie de evenimentele placute sau mai putin placute prin carea trece fiecare pana la o anumita varsta (intre adolescenta si maturitate) e un prag care ne marcheaza pe toti sincare ne pregateste pentru a infrunta viata si tot ce ne ofera ea, personalitatea se mai formeaza si in functie de principiile fiecaruia, de esecurile sau reusitele obtinute dar mai ales comportamentul celor din jur (de tradarile de care avem parte sau de prieteniile pe care putem sa ne bazam oricand avem nevoie.
eu cred ca personalitatea ne-o formam singuri in dependenta de mediul incunjurator de familie ,prieteni,...Ia poate varia sau suferi schimbari pe parcursul anilor
N Nashtem K O Anumita Personalitate...insa Aceasta S Schimba In Mare Parte P Parcursul Vietii..depinde D Mediul Shi Pers Langa Care Stam...unele Pers Sunt F Timide..insa Aflate M Mult Timp Intr-un Antutraj S Schimba,shi Ink Mult!
Posteaza comentariu