© Copyright:
Stima de sine
Cat de mult va place felul in care aratati? Poate aveti o silueta prea voluminoasa, inaltime prea mica, sani prea mari sau prea mici sau un chip lipsit de gratie. Uneori ,se intampla chiar ca si in cazul in care o persoana are un corp perfect, aceasta sa il deteste.
Stima de sine scazuta este determinata si de felul in care ne-au privit parintii nostri in copilarie. Daca tatal sau mama nu au valorizat trupul copilului, cand acesta va deveni adult isi va subestima calitatile si isi va vedea doar defectele.
In felul acesta persoana poate dezvolta o serie de complexe de inferioritate, de incapacitate, de culpabilitate, poate ajunge sa se urasca pe sine, sa se vorbeasca de rau pe ea insisi.
Cine nu se iubeste pe sine cere partenerului sa-l iubeasca, asteapta mereu dovezi de dragoste, confirmari si reasigurari, traieste teama permanenta de a nu fi parasit(a), acorda atentie fiecarui gest sau afirmatie facuta de partener. Starile emotionale avute pot fluctua de la exaltare la depresie. Partenerul, in timp, se va obisnui cu un astfel de comportament si nu va mai acorda atentie reprosurilor si nici gesturilor tandre, pentru ca va fi epuizat si dezorientat.
Cunoasterea de sine ne permite sa facem alegerile corecte, care duc la fericire. Primul pas spre cunoasterea de sine porneste de la identificarea propriilor calitati, punctele forte pe care le avem, pentru ca ele constituie adevarate resurse pe care ne putem baza.
Urmatorul pas consta in identificarea aspectelor care nu va plac la dvs. insiva, ceea ce va face nefericiti si doriti sa schimbati. Cunoasterea partii de umbra si acceptarea ei intr-un mod profund -prin integrare- va permite sa va controlati mai bine, sa va eliberati de propriile constrangeri, sa scutiti risipa de energie.
Negarea si refuzul de a accepta aspectele negative pe care le aveti va face sa deveniti vulnerabili, in timp ce acceptarea si integrarea lor va ajuta sa deveniti autentici si puternici.
Devenind constienti de punctele forte pe care le aveti, puteti sa va sprijiniti pe ele, iar integrandu-va partea intunecata, veti deveni mai putin vulnerabili.
Fiti toleranti cu dvs. insiva si fata de ceilalti.
Psiholog Paul Apostica , Clinica Aquamarin
Comentarii (5)
Cred ca este ceva adevarat in argumentarea acestui "caz". A trebuit sa devin sexagenara si sa citesc acest articol ca sa-mi caut serios in memorie motive care m-au facut un om complexat de cand ma stiu, pentru care am parut si par ciudata celor care ma cunosc, prin indarjirea cu care imi neg evidentele. Am in fata un "santier" al intoarcerii in memorie, dar vreau sa-i inteleg si pe cei care candva n-au stiut nimic din toate subtilitatile de psihologie, de acum, care m-au iubit dar n-au stiut ca ma frustreaza de ceva esential. Cred ca tot de aici porneste si exigenta mea recunoscuta fata de cei din jur, dar foarte acerba fata de mine insami. Consider foarte utile aceste flashuri pentru autoanaliza...
Ce nu iti place la propria persoana poti schimba - asta numai daca vezi bine ce e dupa schimbare. Intr-adevar sunt lucruri pe care trebuie sa le accepti - n-ai ce face, astea nu le modelezi asa cum vrei. Regula: pe tine trebuie sa te iubesti cel mai mult, dupa aceea ceilalti.
un articol bun,dar trebuie luat in calcul si alte dimensiuni.adr mea,m.toda@ YAHOO COM
Foarte interesant.
Un articol f. bun, ar fi binevenite si altele de acest gen...
Posteaza comentariu