Sportul reduce starile de anxietate si depresie

Studiile arata ca sportul aduce un mare beneficiu persoanelor care se confrunta cu anxietatea si depresia, imbunatatindu-le starea de spirit. Ce sporturi e indicat sa practici?

Studiile arata ca sportul aduce un mare beneficiu persoanelor care se confrunta cu anxietatea si depresia, imbunatatindu-le starea de spirit. Ce sporturi e indicat sa practici?

 

Cand starile de anxietate depasesc un anumit grad, transformandu-se intr-o forma severa ai nevoie de ajutorul unui specialist care sa-ti prescrie un tratament medicamentos adecvat. Insa, chiar si in aceasta situatie trebuie sa iei in considerare sportul care iti poate ameliora foarte mult starea, reducand din intensitatea simptomelor asociate anxietatii. Psihologii descriu anxietatea ca pe o teama nespecifica: esti mereu ingrijorata fara motiv, nu mai poti sa dormi noaptea si te simti in permanenta amenintata, toate simptomele manifestandu-se fara o baza reala. "Anxietatea este definita ca o teama difuza, fara un obiect bine precizat.

Subiectul traieste o incordare continua, simtindu-se permanent amenintat. El este foarte nervos si de multe ori nici nu realizeaza de fapt ce anume il sperie atat de tare. Anxietatea este o teama nespecifica fara legatura cu situatiile externe si care nu este asociata cu comportamentul de evitare sistematica a anumitor stimuli, cum se intampla in cazul fobiilor", explica psihologul  Marinoiu Daniela de la Clinica Aquamarin.

Iti dai seama ca anxietatea a depasit o limita "normala" in momentul in care durata tulburarilor depaseste 6 luni de zile, afectandu-ti viata profesionala si relatiile cu ceilalti fara sa ai posibilitatea de a controla simptomele care au pus stapanire pe tine. Atunci este recomandat sa ceri ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut cu care sa discuti despre simptome si posibilitatile de tratament.


Cum te poate ajuta sportul?


Simplu. Nu trebuie sa privesti problema la modul: "fac sport si scap de anxietate si depresie". Nicio activitate fizica nu te poate vindeca de starile anxioase severe daca nu acorzi importanta si tratamentului medicamentos, insa vei constata o diminuare a simptomelor si o ameliorare a starii psihice. Studiile arata ca miscarea fizica efectuata cu regularitate are caapcitatea de a reduce cu pana la 25% riscul de a suferi de stari depresive si anxietate, imbunatatind functiile mentale si capacitatea de concentrare. Gandeste-te ca in timpul antrenamentului, substantele care sunt eliberate in creier te ajuta sa gestionezi starile de stres, diminuand astfel riscul de anxietate si depresie.

Potrivit terapeutului Sally R.

Connolly de la Couples Clinic of Louisville in Kentucky, "beneficiile in plan fizic si psihic pe care le aduce sportul pot sa conduca la ameliorarea simptomelor cauzate de anxietate si depresie. Cercetarile arata ca cel putin 30 de minute de miscare fizica efectuata in 3-5 zile pe saptamana poate sa aduca imbunatatiri semnificative". Mai mult, unele studii compara beneficiile activitatii fizice cu cele aduse de tratamentul medicamentos, demonstrand ca efectele miscarii se fac simtite o perioada mai lunga de timp.

Ce exercitii sunt benefice?


Orice miscare fizica este binevenita, insa specialistii precizeaza ca exercitiile de aerobic sunt cele mai recomandate:

  • inot;
  • ciclism;
  • jogging;
  • plimbare;
  • tenis;
  • dans.


Daca nu te incanta niciuna dintre aceste optiuni, poti sa alegi yoga care prin combinatia meditatiei cu exercitiile de respiratie te va relaxa, ajutand la inlaturarea grijilor si a stresului. Asadar, depinde doar de tine ca sa-ti imbunatatesti starea de spirit.

Ca sa controlezi mai bine starile de anxietate, tine cont si de beneficiile pe care le poate aduce miscarea fizica. Impreuna cu un tratament medicamentos si ajutorul unui specialist vei reusi sa gestionezi cu succes starile de anxietate.